Fakultní nemocnice v Olomouci má nová moderní pracoviště

Olomouc - Pacienti a personál Fakultní nemocnice v Olomouci mají nové komfortní prostory. V areálu vyrostla moderní budova špičkového diagnostického pracoviště a také centrum pro ženy. Zdravotnické zařízení do výstavby a oprav dvou budov investovalo 120 milionů korun. Čtyřicet procent dalo ministerstvo zdravotnictví. Tím změny v areálu nekončí – nemocnice má připravený další projekt dostavby nejstaršího objektu.

Nové pracoviště PET/CT kamery je zajímavé svým architektonickým řešením. Uvnitř je zařízení, které má pouze pět nemocnic v Česku. „Určitě je tady více prostoru a hlavně modernější vybavení a lepší pracovní prostředí,“ říká lékař z Kliniky nukleární medicíny olomoucké nemocnice Radim Formánek. Na kliniku přicházejí lidé, kteří mají ve většině případů zhoubné onkologické onemocnění.

„Jakékoliv zlepšení i příjemné prostředí je pro pacienty samozřejmě přínosem,“ myslí si přednosta Kliniky nukleární medicíny Miroslav Mysliveček. Lékaři mohou pomocí špičkové technologie zjistit, jak je nádor rozsáhlý a v jakém je stadiu. Ročně vyšetří 3 500 tisíce pacientů z Olomouckého kraje i ze sousedních regionů. Další změny čekají na pacienty ústavu lékařské genetiky a fetální medicíny. Budoucí maminky tam chodí třeba na genetické testy nenarozeného plodu. Kromě toho v budově sídlí i mamografické pracoviště.

Vedení nemocnice plánuje ještě rozsáhlé opravy takzvané budovy Františka Josefa. Na ty ale příští rok nebudou ve státním rozpočtu peníze. „Šance je minimální, protože investiční rozpočet je seškrtán asi na miliardu a dvě stě milionů korun a tyto prostředky půjdou na dokončení už rozestavěných akcí,“ potvrdil ministr zdravotnictví Leoš Heger. „My se i tak budeme snažit, aby všichni vnímali, že ten projekt máme, že je potřebný a že jeho oddalování přinese další náklady,“ řekl ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Radomír Maráček. 

  • Nové pracoviště FN Olomouc autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1956/195537.jpg
  • Nové vybavení nemocnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1956/195538.jpg