Dálnice v Ostravě zůstane zpoplatněna

Ostrava - Dálnice vedoucí přes Ostravu zůstane zpoplatněna. Úlevu od poplatků pocítí řidiči pouze v době smogové kalamity. Řekl to dnes v Ostravě ministr životního prostředí Pavel Drobil. Během své návštěvy vyzval také osm největších znečišťovatelů k uzavření takzvaných dobrovolných dohod, které je zavážou k investicím do ochrany životního prostředí.

Poplatky za dálnici v Ostravě budou řidiči platit i dál. Zadarmo se po ní projedou jen při vyhlášení smogové kalamity. Ministr životního prostředí Pavel Drobil připustil, že více se mu na ministerstvu dopravy projednat nepodařilo. Kraj tento krok vítá. Zároveň ale upozorňuje – pro životní prostředí je nejdůležitější dostavět silnice. „S panem ministrem se mi nepodařilo vykomunikovat absolutní znepoplatnění té části ostravské dálnice, která probíhá centrem města,“ potvrdil ministr Drobil. „Je potřeba hledat prostředky na dostavbu klíčové dopravní infrastruktury, která odvede dopravu z center velkých měst,“ dodal vedoucí odboru životního prostředí Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza.

Během své návštěvy ministr vyzval také osm největších znečišťovatelů k uzavření takzvaných dobrovolných dohod, které je zavazují k investicím do ochrany životního prostředí. Podniky tvrdí. Investovat budeme. Nesmí to ale ohrozit naši konkurenceschopnost. „Jak ta dohoda skutečně bude vypadat, bych teď nechtěl předjímat. Teď je na tahu ministerstvo a my připravíme nějaké návrhy,“ uvedl Pavel Drobil. „Ten návrh by měl být vytvořen tak, aby byl smysluplný - co nejefektivnější, aby co nejvíce pomohl tomuto regionu, ale zároveň, aby nebyl likvidační pro průmyslové podniky,“ řekla mluvčí společnosti ArcelorMittal Věra Breiová.

Čtyři miliardy korun. Takové množství peněz mohou nově čerpat velké podniky z Moravskoslezského kraje na ochranu životního prostředí. Největší znečišťovatel ArcelorMittal Ostrava chce zažádat o více než 1,5 miliardy korun. „Připravujeme podání čtyř konkrétních projektů, které se budou týkat primárně snižování emisí prachu,“ potvrdila mluvčí společnosti Věra Breiová. Veškeré kroky ministra životního prostředí vyžadují také úpravu zákona. I o té už má Pavel Drobil jasno. Novela zákona o ochraně ovzduší by měla být podle ministra schválena už letos v říjnu. V platnost by pak mohla vejít od prvního ledna příštího roku.

  • Dálnice v Ostravě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1962/196102.jpg
  • ArcelorMittal autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1962/196103.jpg