Ambiciózní olomoucký muzejní projekt dostal stopku

Olomouc - Středoevropské fórum – ambiciózní muzejní projekt Olomouce zřejmě padl. Komise ministerstva kultury totiž rozhodla o jeho vyřazení z programu, prostřednictvím kterého muzeum bojovalo o přidělení dotace na stavbu fóra. 470 milionů korun z Evropské unie tak do Olomouce nepůjde. Vedení muzea umění zatím odmítlo rozhodnutí komise komentovat.

Ambiciózní projekt Středoevropského fóra závisel právě na přidělení půlmiliardové dotace. V Olomouci mělo za tří roky vyrůst zcela nové - moderní muzeum. Po zamítavém rozhodnutí na ministerstvu kultury to vypadá, že plány na jeho vybudování skončily. „Bylo to pro nesplnění podmínek tzv. přijatelnosti. Uchazeči se důvody dozví nejprve úřední cestou, takže prosím o trpělivost,“ uvedl pouze mluvčí Ministerstva kultury ČR Stanislav Brunclík.

Za projektem muzea umění stojí čtyři roky intenzivní práce. A více než rok čekání na evropské peníze. „Nemáme žádné oficiální informace. My se vyjádříme k celé záležitosti, až budeme mít černé na bílém, že jsme dotaci buď dostali, nebo nedostali,“ řekl mluvčí Muzea umění Olomouc Petr Bielesz. Fórum mělo mapovat středoevropské výtvarné umění po 2. světové válce. Jeho součástí měl být centrální depozitář uměleckých děl, mezinárodní badatelské centrum a velká knihovna. Vzniknout mělo částečnou rekonstrukcí muzea umění a přístavbou v sousední proluce.

„Já to samozřejmě nevnímám jako dobrou zprávu. V posledních letech spousta představitelů ministerstva kultury deklarovala absolutní podporu a dávala vysoké hodnocení tomuto projektu. A teď se dozvídám, že něco nesplňoval. Já si vyčkám na oficiální stanovisko,“ říká zklamaně primátor Olomouce Martin Novotný. Rozsahem své činnosti a počtem sbírek je olomoucké muzeum umění vedle Národní galerie v Praze a Moravské galerie v Brně nejvýznamnější institucí svého druhu v České republice. 

  • Projekt nového muzea autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2260/225905.jpg
  • Projekt nového muzea autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2260/225906.jpg