Soud: Útok strážníků na bezdomovce nebyl trestný čin

Olomouc - Dva městští strážníci, kteří byli podezřelí z napadení bezdomovce Petera Sisíka, se podle olomouckého okresního soudu nedopustili trestného činu. Soud proto jejich případ postoupil přestupkové komisi. Obžaloba je vinila z toho, že muži při incidentu zlomili nos a zkroutili mu ruce. Strážníkům původně hrozilo za zneužití pravomoci úřední osoby až tři roky vězení. Podle soudu se však taková intenzita útoku neprokázala, nešlo proto o trestný čin. Státní zástupkyně s verdiktem nesouhlasí a podala si stížnost. Celou věcí se teď bude zabývat Magistrát města Olomouce. Než přestupková komise rozhodne, budou oba strážníci ve službě.

„Jejich prokázané jednání by měla posoudit přestupková komise. Já toto jednání posuzuji jako přestupek,“ uvedl soudce Petr Sušil. Podle něj se neprokázalo, že by muže strážníci napadli opakovaně. „Máme tři odlišné popisy toho, jak se to stalo, ani na videozáznamu opakované údery nevidím. Mám za prokázané, že nešlo o opakované údery, ale šlo o jeden úder nezjištěné intenzity,“ podotkl. Skeptický byl i k následkům zranění. Poukázal na to, že ani lékařka nedokázala určit, o jak staré zranění šlo. Podle soudce nelze strážníky odsoudit ani za to, že bezdomovce údajně nutili kroucením rukou sbírat odpadky. I k tomu se svědci vyjadřovali odlišně.

Kolemjdoucí natočil incident na mobilní telefon

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

„Ten člověk byl bezbranný, nebyl agresivní, nebránil se,“ popsal situaci Ivo Šaněk, který celý incident viděl a zavolal policii. Soudce ale zároveň uvedl, že poškozeného bezdomovce, který si navíc kvůli opilosti na incident příliš nepamatuje, nemůže brát jako osobu věrohodnou. Muž byl v minulosti již třináctkrát trestně stíhán, počtrnácté jej soud odsoudil půlročním vězením v polovině ledna letošního roku a nyní si trest odpykává ve slovenské věznici. „Vedena jsou proti němu nyní také další čtyři přestupková řízení,“ doplnil soudce.

Státní zástupkyně Lenka Kremzerová původně žádala, aby soud muže potrestal až desetiměsíčním podmíněným trestem se zkušební dobou až na dva roky. Zároveň požadovala i zákaz činnosti v oboru na dobu tří let: „Je zde objektivní důkaz - zlomenina nosní kosti, takže se domnívám, že ten úder zřejmě byl intenzivní.“ Naopak obhájce obžalovaných strážníků Jiří Staněk verdikt uvítal. V závěrečné řeči již dříve uvedl, že se muži ničeho nezákonného nedopustili a soudu navrhl, aby je zprostil obžaloby. „Byl bych nespokojen, kdyby padl odsuzující rozsudek, protože potom bych měl velkou obavu, že by se vytvořil precedenc a kolegové mých klientů by potom měli obavu zasahovat tak, jak by měli,“ řekl ČT.

S padesátiletým bezdomovcem původem ze Slovenska, který má přitom titul inženýr, se dva strážníci potkali v polovině loňského roku před dominikánským kostelem v Sokolské ulici. Muž, který měl v krvi kolem dvou promile alkoholu, ležel na lavičce. Policisté mu během potyčky údajně tykali, udeřili jej do obličeje a zkroutili mu ruce. Celou událost sledoval zpovzdálí kolemjdoucí, který incident natočil na mobilní telefon.