Ostravská charita doplatí na škrty ve státním rozpočtu

Ostrava - Počítat každou korunu musí teď nestátní neziskové organizace, které poskytují sociální služby. Od státu dostanou ve srovnání s loňskem o šestnáct procent méně peněz. V Moravskoslezském kraji už proto omezují některé činnosti nebo snižují platy. Dotace navíc pošle stát organizacím až na jaře. Kolik peněz dostanou neziskové organizace i z městské nebo krajské kasy, to zatím nevědí.

Bez jejich služeb se řada lidí neobejde, ony se teď ale musí obejít bez části dotací. Dva příklady za všechny: Charita Ostrava - minus 2,7 milionu, občanské sdružení Vzájemné soužití – minus 600 tisíc. Škrty se týkají třeba komunitních center. „To dopadne nejhůř na děti, ony tam chodí rády, probíhá tam doučování i různé zájmové činnosti,“ říká ředitel občanského sdružení Vzájemné soužití Kumar Vishwanathan. „Rušíme středisko v Ostravě-Zábřehu. Určitě se budou snižovat i náklady na běžný provoz,“ uvedl ředitel Charity Ostrava Martin Pražák.

„Dotace byly neziskovým organizacím poskytujícím sociální služby sníženy o šestnáct procent, a to kvůli plánovaným škrtům ve státním rozpočtu,“ potvrdila Táňa Švrčková z tiskového odboru ministerstva práce a sociálních věcí. Neziskové organizace zajišťují v Moravskoslezském kraji více než polovinu sociálních služeb. Teď ale musí šetřit úplně na všem. Přestože vedení ostravské charity doufá, že během roku ještě nějaké peníze získá, už muselo sáhnout i k nejrazantnějšímu opatření – snížit platy. „Očekáváme, že to snížení bude činit zhruba 550 korun na osobu,“ upřesnil ředitel Martin Pražák.

„Určitě se to na rodinném rozpočtu projeví. Já neodejdu, protože to vnímám jako poslání, ale v rodinách, kde mají více dětí nebo kde ani ten druhý z partnerů moc nevydělává, to pocítí hodně,“ říká smutně sociální pracovnice Anna Olbrechtová. Průměrný plat v charitě je totiž 15,5 tisíce hrubého. Peníze od státu navíc dorazí až v březnu. „Není možné výplatu dotací zajistit dříve, neboť je třeba vytvořit platební poukazy, vytisknout a zkompletovat rozhodnutí a zajistit výplatu dotací v krajích,“ říká Táňa Švrčková z tiskového odboru ministerstva práce a sociálních věcí.

Řešením je komerční úvěr. Ten ale pro organizace znamená další starosti a zbytečné výdaje. „Protože úroky z úvěru musíme pokrýt z vlastních zdrojů,“ vysvětluje ředitel ostravské charity Martin Pražák. „Tu půjčku bereme na sebe, na svoji rodinu,“ tvrdí dokonce ředitel občanského sdružení Vzájemné soužití Kumar Vishwanathan.

  • Komunitní centrum autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2266/226571.jpg
  • Sociální pracovnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2266/226572.jpg