Nejvyšší státní zástupce prověří stíhání manažerů OKD a Union banky

Olomouc - Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman prověří postup olomouckého vrchního státního zastupitelství v kauzách stíhaných manažerů OKD a zkrachovalé Union banky. V obou případech totiž zastupitelství podle už dříve zveřejněných informací České televize prosadilo opačné postupy, než jaké chtěli uplatnit státní zástupci, kteří případy dozorovali. Stíhaní manažeři pak byli vždy osvobozeni.

Dvoumiliardovou kauzu kolem OKD zastavil hradecký soud. Státní zástupce se chtěl odvolat. Náměstek olomoucké vrchní státní zástupkyně Mileny Hojovcové Martin Suchý mu to ale zakázal. V případě Union banky byl zase jedním ze stíhaných manažerů i její někdejší generální ředitel Radovan Vávra. Dozorující státní zástupce ho chtěl obžalovat a poslat před soud. I to ale Suchý zakázal a Vávru vyvinil. Znovu za přímého dohledu vrchní státní zástupkyně Mileny Hojovcové. „Obě dvě tyto kauzy byly vedeny transparentně a k pochybení nedošlo,“ tvrdí Hojovcová.


Hojovcová začátkem ledna rezignovala na svou funkci. Tehdy vyšlo najevo, že se do této pozice vrátí Ivo Ištván. Vyhrál totiž s definitivní platností správní soud, který rozhodl, že jej předtím ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil odvolal v rozporu se zákonem. „Bylo mi tlumočeno, že pan ministr mé postavení ve funkci vrchní státní zástupkyně nepotvrdí. S tímto rozhodnutím jsem se neztotožnila a z toho důvodu jsem podepsala svoji rezignaci,“ uvedla Hojovcová. Do funkce vrchní státní zástupkyně odcházela z křesla šéfa brněnských městských žalobců. Vracet se však bude pouze do pozice řadové zaměstnankyně.


„Cítím zklamání, protože mám dojem, že za chyby druhých platím já,“ myslí si Hojovcová. Jestli svoji funkci opustí také náměstek Hojovcové Martin Suchý, dosud není jasné. Jeho setrvání na postu je totiž plně v kompetenci olomouckého vrchního státního zástupce. Suchý zatím o rezignaci neuvažuje. Personální rošáda na Vrchním státním zastupitelství má přímou souvislost s výměnou Renaty Vesecké za Pavla Zemana ve funkci Nejvyššího státního zástupce. Hojovcová totiž patří k okruhu státních zástupců blízkých právě Vesecké.

  • Milena Hojovcová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2266/226578.jpg
  • Státní zastupitelství autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2266/226579.jpg
Vydáno pod