Na Vysočině asi bude jen 5 víceletých gymnázií

Jihlava - Počet víceletých gymnázií zřizovaných krajem Vysočina by se už od příštího školního roku mohl snížit ze 14 na pět. Kraj nechce tyto školy rušit, pouze se nebudou otvírat nižší části škol, v nichž děti dokončují povinnou školní docházku. Vyšší část zůstane zachovaná, školy se tak plynule změní na čtyřletá gymnázia.

„O návrhu by měli krajští zastupitelé rozhodovat nejpozději v květnu,“ řekla krajská radní pro školství Marie Kružíková. Důvodem pro redukci je podle ní skutečnost, že ve většině případů se počet žáků přihlášených na víceletá gymnázia rovná počtu přijatých, a neexistuje proto možnost výběru. Vedle krajem zřizovaných víceletých gymnázií jsou na Vysočině také dvě církevní a jedno soukromé víceleté gymnázium.

Redukce počtu víceletých gymnázií je jen částí navrhovaných organizačních změn, jimiž kraj reaguje na současný demografický vývoj. Od loňska podle Kružíkové ubylo na středních školách na Vysočině takové množství žáků, které by naplnilo přibližně 40 tříd. Nová opatření by mohla vést například ke sloučení některých škol do větších celků.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Podle opozičního lídra Miloše Vystrčila (ODS) bude mít po snížení počtu víceletých gymnázií, a to hlavně v menších městech kraje, část žáků sníženou dostupnost tohoto typu studia. „Pokud například z Chotěboře budou žáci nuceni dojíždět do Chrudimi, sníží se pocit jejich sounáležitosti s krajem Vysočina. Je také pravděpodobné, že se po studiích zpět do kraje nevrátí,“ řekl Vystrčil.

Podle statistik Ústavu pro informace ve vzdělávání funguje v ČR v tomto školním roce asi 1 423 středních škol včetně gymnázií a učilišť. Do prvních ročníků středních škol a učilišť nastoupilo v září o 16.000 dětí méně než loni. V současnosti jsou třídy naplněny jen ze 65 procent.

Statistiky naznačují, že počet středoškoláků se propadne v příštích letech jen na 70 procent současného stavu. Populační propad by se však měl za pár let zastavit, už nyní roste počet dětí ve školkách a na prvních stupních základních škol.

Střední školy na Vysočině
Zdroj: ČT24