Smog stál Ostravu na jízdném patnáct milionů

Ostrava - Ostrava spočítala, kolik ji při znečištěném ovzduší stála městská hromadná doprava zdarma. Jedenáct dní smogu přišlo na více než patnáct milionů korun. Odborníci se přitom na smyslu této akce nemohou shodnout. Podle některých jde o účinný prostředek, kterým lze množství prachu ve městě snížit. Podle jiných je to vyhazování peněz.

Za patnáct milionů korun by se dalo pořídit deset kilometrů chodníků, dva kilometry dvouproudé silnice nebo zrekonstruovat nemocniční pavilon. Ostrava si za ně ale v době smogu koupila městskou hromadnou dopravu zdarma. Mnozí obyvatelé si ale myslí, že to žádný výsledek nepřineslo a aut v ulicích neubylo. „Samozřejmě nemůžete lidi k ničemu donutit, to znamená, že pokud budou jezdit dále osobními auty, tak se to pochopitelně tak neprojeví,“ potvrdil i Jiří Bílek ze Zdravotního ústavu Ostrava.

V názoru na městskou hromadnou dopravu v době smogu zdarma se neshodne ani vedení města. Podle některých zastupitelů je to vyhazování peněz. „Městská hromadná doprava zdarma se mi jeví jako populistický krok, který je dobře vidět ve sdělovacích prostředcích, ale nebude mít žádný velký dopad na kvalitu ovzduší,“ říká Petr Jančík (hnutí Ostravak) z katedry ochrany životního prostředí. „Samozřejmě akce MHD v době inverze zdarma se bude teprve vyhodnocovat, takže uvidíme, jaké výsledky to přinese,“ uvedl náměstek primátora města Ostravy Dalibor Madej. Peníze, které za městskou hromadnou dopravu město utratilo, by se podle některých daly využít lépe. Životnímu prostředí by to přitom prý pomohlo více.

„Kdyby se ty peníze investovaly do čištění cest, tak se za to dá stokrát vyčistit celá Ostrava mokrou cestou, a to by přineslo výrazný efekt v kvalitě ovzduší,“ myslí si Petr Jančík. „Až sleze sníh a bude možné ty komunikace čistit, tak je opět budeme intenzivně čistit,“ reagoval Dalibor Madej. Vedení města v těchto dnech vyslalo do ulic pracovníky, kteří mají spočítat lidi cestující městskou hromadnou dopravou. Provoz budou sledovat do 14. února. Podle výsledků se pak ukáže, jestli město utratilo miliony zbytečně, nebo jestli bude MHD jezdit při další smogové situaci opět zdarma.

Vydáno pod