Za sérii znásilnění dostal muž deset let

Ostrava - Krajský soud v Ostravě dnes poslal Miroslava Darebníka za sérii znásilnění na deset let do vězení. Muž během dvou dní znásilnil či se pokusil znásilnit pět žen, dvěma z nich ještě nebylo 15 let. Dva z pěti útoků policie kvalifikovala jako pokus o znásilnění, další tři jako dokonaný zločin. Darebník se k činu doznal, uvedl jen, že si už nepamatuje některé detaily. Své jednání už dříve označil za zkrat. Rozsudek není pravomocný. Darebník si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Stejně se rozhodl i státní zástupce. Třiačtyřicetiletý muž už byl v minulosti čtyřikrát trestán za činy se sexuálním podtextem - obnažoval se na veřejnosti. Měl dokonce nařízenou ambulantní léčbu.

15. června jel muž autem na oslavu narozenin své dcery. V Kopřivnici ale cestu přerušil a na sídlišti si vyhlédl jedenáctiletou školačku. Vešel s ní do vchodu domu a pak společně nastoupili do výtahu. „Vytáhl nůž a pod pohrůžkou dívku donutil, aby se svlékla. Poté po ní požadoval různé sexuální praktiky. Dívce se podařilo v jistém okamžiku z výtahu utéci. Muž posléze z místa činu odešel,“ uvedla moravskoslezská mluvčí policie Soňa Štětínská.

Po prvním útoku v cestě pokračoval. Zastavil ve Valašském Meziříčí, kde v parku znásilnil sedmnáctiletou dívku. Večer pak strávil s rodinou a další den pokračoval do Brna za svou sexuoložkou. S ničím se jí ale nesvěřil. Při cestě zpět do Frýdku-Místku pak na ženy útočil ještě třikrát. V Kroměříži si v přízemí domu vyhlédl další náctiletou. Dívka ale začala křičet a utekla. Přesunul se proto dál do Holešova, kde v jednom z paneláků přitlačil ke stěně dvanáctiletou dívku, vytáhl nůž a nutil ji k sexu. Večer útočil ještě v Bystřici pod Hostýnem, kde vytáhl nůž na 31letou ženu s 3letým dítětem. Ta ale naštěstí spustila takový křik, že Darebník raději utekl.

Policii se podařilo Darebníka dopadnout a obvinit po několika dnech od jeho útoku. Kriminalistům pomohli svědci, kteří muže poznali podle sestavených portrétů. „Role veřejnosti byla velmi stěžejní. K tomuto člověku bychom se dostali přes naše policejní evidence, ale zřejmě by to trvalo možná i několik měsíců,“ řekl ČT kriminalista Pavel Tvdý. Policisté před zatčením násilníka sledovali. Byli tak například svědky toho, jak znervózněl a začal se zbavovat oblečení, které měl v době své cesty na sobě. V popelnicích tak hledali vyhozené šaty a v křoví i kradené poznávací značky.

Miroslav Darebník
Zdroj: ČT24
Vydáno pod