Vítkovice končí, bývalý mistr míří do insolvence

Ostrava - Osud fotbalistů Vítkovic je definitivně zpečetěn. Menší ostravský klub, který v sezoně 1985/86 vybojoval titul ve federální lize, míří kvůli dlouhodobým ekonomickým problémům do insolvence. Tým dospělých odstoupil z Moravskoslezské fotbalové ligy. Ve středu o tom definitivně rozhodl většinový vlastník klubu, společnost Geofin, který nenašel strategického finančního partnera. Proto odsouhlasil návrh představenstva fotbalového klubu podat insolvenční návrh.

„Jednali jsme s několika potenciálními partnery, ovšem žádný z nich nebyl schopen garantovat částku, kterou jsme potřebovali k udržení chodu společnosti,“ uvedl v tiskovém prohlášení předseda představenstva akciové společnosti Geofin Daneš Zátorský.

Předseda představenstva a dlouholetý hráč Vítkovic Lubomír Vlk do poslední chvíle věřil, že se fotbal v moravské části Ostravy zachrání. „Vítkovice ve mně zůstanou navždy a pokud se někdy naskytne šance to tady oživit, udělám to,“ slibuje.

Vítkovice končí v MSFL (zdroj: ČT24)

Představenstvo se momentálně snaží zachránit alespoň výchovu mladých fotbalistů, aby na kolaps Vítkovic nedoplatil i momentálně jediný profesionální klub ve třetím největším městě Česka, Baník Ostrava. „V Baníku čerpají z našich hráčů, mají spoustu kluků v reprezentacích, které jsme my vychovali. Jestli půjde výchova mládežče ve Vítkovicích takříkajíc do kytek, tak nevím, kde Baník ty hráče bude brát,“ obává se Vlk.

Klub, který byl založen v roce 1919, zažil nejslavnější éru v 80. letech minulého století, kdy získal i československý titul a startoval v evropských pohárech. Už v 90. letech se však dostal do finančních problémů a v roce 1994 spadl z první ligy. Po podzimu figuroval tým mužů na pátém místě třetí nejvyšší soutěže MSFL.