Dopravní policie bude kontrolovat, zda řidiči neřídí pod vlivem drog

Prostějov - Dopravní policie si chce více došlápnout na řidiče pod vlivem drog. Hlavně mladí šoféři dosud spoléhali na to, že je při běžné kontrole policisté zkontrolují pouze na alkohol. Teď se jim to nemusí vyplatit. Policie má totiž mnohem víc speciálních testerů, které přítomnost omamné látky rychle odhalí. Jen na Prostějovsku loni policisté zjistili šestnáct omámených řidičů. To je pětkrát víc než v roce 2009.

V centru Prostějova loni narazil třicetiletý muž do dvou jedoucích cyklistů a auta. Test na drogy odhalil, že řidič měl v sobě dvě omamné látky. Před jízdou si dal marihuanu a zřejmě pervitin. „Zavinil dopravní nehodu. Bylo vyhodnoceno, že se jedná o trestný čin a byl soudem odsouzen,“ potvrdil Vítězslav Matyáš z dopravního inspektorátu. Policie se proto více zaměří především na mladé řidiče a šoféry kamionů a také na okolí diskoték a klubů.

Policisté zjišťují drogy pomocí jednorázového testu ze slin nebo z potu řidiče. Pokud je tento orientační test pozitivní, řidiče odvezou na odběr moči a krve. Ve městě jsou vyškoleni všichni policisté a také jejich kolegové z venkovských okrsků. Ti během kontroly vytipují řidiče, kteří se chovají podezřele. „Zmatené chování, rozšířené zorničky a tak dále. Je to podobné jako u alkoholu, ale těch znaků je celá řada,“ říká Vítězslav Matyáš. „Pod vlivem drog se zmenšuje reakční schopnost, určitě se zmenšuje soustředění, mohou přicházet jiné negativní vlivy. Otázka je, jak ty testy jsou nastaveny, některé umí ukázat pozitivitu i po několika dnech, kdy ale už ten účinek je minimální nebo žádný,“ upozorňuje Lukáš Carlos Hrubý ze sdružení Podané ruce v Olomouci.

V roce 2010 zahynulo na silnicích v Česku kvůli drogám 14 lidí. „Z toho důvodu bylo posíleno vybavení z hlediska orientačních testerů na drogy s cílem snížit počet osob pod vlivem drog v silničním provozu,“ potvrdil ředitel služby dopravní policie Leoš Tržil. „Dorostla generace dnešních třicátníků a pětatřicátníků, pro které je rekreační používání marihuany poměrně běžné, takže se zvýší i počet záchytů policie řidičů, kteří před jízdou marihuanu požili,“ myslí si Lukáš Carlos Hrubý. Jednorázový test přijde na 700 korun. Pro letošní rok má dopravní inspektorát takové vybavení za 250 tisíc korun.

  • Kontrola řidičů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2315/231437.jpg
  • Tester na drogy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2315/231438.jpg
Vydáno pod