Policie prověřuje dva bývalé místostarosty Rapotína

Šumperk - Detektivové z oddělení hospodářské kriminality policie v Šumperku začali prověřovat aktivity dvou bývalých místostarostů obce Rapotín. Ti v letech 2007 až 2010 pracovali na obecním úřadě jako uvolnění funkcionáři a zároveň čerpali statisícové odměny z obecní firmy Rapos, která zajišťuje dodávky tepla nebo údržbu zeleně. Policii na případ upozornil nový starosta obce. Podezřelí muži jakoukoliv vinu odmítají.

Podle současného starosty obce oba muži porušili zákon o střetu zájmů. „Dali jsme impuls, aby se ta záležitost vyšetřila, protože si myslíme, že neměli brát odměny a že by měli ty prostředky, co to stálo obec, vrátit,“ říká starosta Rapotína Ondřej Kopp. „Mohu potvrdit, že v tuto chvíli tento případ prošetřuje oddělení hospodářské kriminality jako podezření z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku,“ uvedla tisková mluvčí Policie ČR Šumperk Marie Šafářová.

Oba místostarosty - Přemysla Cardu i Josefa Mikulce – do vedení obce delegovala místní ODS. Ačkoliv současné vedení obce považuje čerpání odměn za protizákonné, oni sami to striktně odmítají. „Všechna tato rozhodnutí kolem obecní firmy byla schválena obecní radou i zastupitelstvem,“ tvrdí Přemysl Carda. „Zajímavé je, že v tom zastupitelstvu seděl i současný starosta inženýr Kopp,“ upozorňuje Josef Mikulec. Za podezřelé politiky se přitom postavil i bývalý starosta Rapotína - sociální demokrat Vladimír Mikulec. Podle jeho slov firma Rapos hospodařila dobře a není důvod oba muže podezírat.

„Jsou to tendenční záležitosti současného starosty, který má sám nějaké problémy a takto je kamufluje. Já se k tomu odmítám vyjadřovat,“ řekl Mikulec. „Pokud oba vykonávali ve společnosti, která celá patřila obci, funkce jednatelů, tak nepochybně tuto činnost měli vykonávat zdarma,“ myslí si ale právník Michal Zahnáš. Do doby, než bude znám závěr policejního vyšetřování, se k případu odmítá vyjadřovat i šumperské vedení ODS. Nové vedení Rapotína hodlá také prověřit některé zakázky společnosti Rapos. Údajně je měla zadávat subdodavatelům a obec na nich tratila.

Vydáno pod