Jarní prázdniny mohou děti na Vysočině prožít na zámku

Dolní Rožínka (Kraj Vysočina) – Domy dětí a mládeže na Vysočině připravily na letošní jarní prázdniny novinku – pobyty se zvířaty. Například na zámku v Dolní Rožínce tráví teď děti své volné dny v koňském sedle. Občanské sdružení sídlící na Zámeckém statku v Dolní Rožínce se zaměřuje na parawestern, což značí aktivní ježdění handicapovaných jezdců ve westernovém stylu a zároveň je zde jezdecká škola. Fungují tu letní jezdecké tábory, víkendy a jezdecké kurzy pro ZŠ, k dispozici je venkovní i krytá jízdárna, veškeré zázemí.

Dvaadvacetiletá cvičitelka z jezdeckého klubu Zámecký statek Dolní Rožínka Adéla Šperlíková od deseti let nevidí, i tak sklízí samé úspěchy. Je mistryní republiky v plavání a drží český rekord v hodu oštěpem. Teď jezdí na koni a dokonce je pro handicapované i cvičí. „Jde mi spíš o to, abych si s tím koněm rozuměla než o nějaké závody,“ uvedla Adélka Šperlíková. I přesto, že nevidí, koním rozumí jako málo kdo a pro mladší svěřenkyně, které v koňském sedle tráví jarní prázdniny, je velkým vzorem. „Hrajeme honičky na koních a závodíme, je to nejlepší. Doporučuji. Můj nejoblíbenější kůň je ten světlý, to je Jantar,“ ujišťují účastnice jarního tábora a Břetislav Sucharda z jezdeckého klubu k tomu dodává: „Děti mají celodenní program. Jezdí, starají se o koně, trošku se učí a ubytované jsou taky tady.“

Kromě táborů jsou o jarních prázdninách v provozu i Domy dětí a mládeže. Ten jihlavský připravil příměstský tábor, děti tam docházejí každý den. Stejné je to i v jiných větších městech kraje, přijít tam může každý školák bez rozdílu věku.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)
Domy dětí a mládeže na Vysočině připravily na letošní jarní prázdniny novinku – pobyty se zvířaty.
Zdroj: ČT24