Šest let za útok na Romy v Havířově

Ostrava - Třemi tresty vězení v rozmezí od tří do čtyř let nepodmíněně a třemi tříletými podmíněnými tresty potrestal dnes ostravský krajský soud útok extremistů na Romy v Havířově na Karvinsku. Skupina pravicových radikálů tam podle obžaloby před třemi lety postupně napadla několik lidí a vážně zranila sedmnáctiletého mladíka. Dva obžalované soud dnes zprostil viny.

Skupina si začátkem listopadu 2008 náhodně vybrala Romy, které potkala v havířovských ulicích. Útočníci je honili po celém městě. Jednoho patnáctiletého mladíka napadli tak surově, že způsobená zranění ohrožovala jeho život. Útok přežil jen díky rychlému ošetření. Jiné oběti jen pronásledovali. Některým se podařilo uniknout. V jednom případě se útočníkům na odpor postavila v hotelovém domě Impuls skupina ukrajinských dělníků a Roma tak zachránili. Rozsudek ještě není pravomocný. Státní zástupkyně i jeden obžalovaný si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Podle některých svědků se do útoku na Romy 8. listopadu 2008 zapojilo celkem 12 lidí. Policii se ale podařilo před soud dostat jen osm obžalovaných ve věku od 20 do 32 let. Karel Takáč, Michal Šebela a třetí souzený, kterému v době útoku nebylo 18 let, se podle soudu účastnili přímo bití vážně zraněného Roma. Proto dostali nepodmíněné tresty. Další dva obžalovaní Milan Kasl a Vlastislav Burda fungovali jako řidiči a do bití se nezapojili. Byli ale při akci v hotelovém domě. Dostali proto podmínku. Stejně tak i Josef Navrátil. U dalších dvou souzených Libora Macečka a Libora Šebesta se nepodařilo prokázat, že se akce vůbec účastnili.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Útočníci jsou extremisté, potvrdil znalec

Důležitou roli v případu sehrál policejní expert, který obžalované jednoznačně označil za pravicové extrémisty. Soudu předložil důkazy, že se účastnili akcí neonacistických skupin. Někteří navíc patřili k hnutí skinheads či k radikálnímu jádru příznivců fotbalového klubu Baník Ostrava. „Myslím takové fanoušky, za které se stydí celá Ostrava při téměř každém zápase,“ řekla v té souvislosti soudkyně.

Většina ze souzených už v minulosti měla problémy se zákonem. Nejvíce toho za sebou ale má dvacetiletý mladík. Jeho jméno média nesmí zveřejnit. Je totiž pod ochranou zákona, protože v době tažení Havířovem mu ještě nebylo 18 let. Aktivní násilník z řad Baníkovců je nyní ve vazbě kvůli loupeži. Odsouzen už byl celkem třikrát. Například i za to, že při cestě ze zápasu Baníku ve vlaku brutálně napadl a zbil policistu.