Moravské obce se možná protipovodňových opatření nedočkají

Olešnice - Ministerstvo zemědělství převedlo drobné vodní toky, o které se starala Zemědělská vodohospodářská správa (ZVHS), na státní podniky Lesy ČR a Povodí. Ušetří tak až 350 milionů ročně. Obce a města, na jejichž území se toky nacházejí, se však obávají, že se kvůli tomu nedočkají protipovodňových opatření. Noví správci by je totiž museli zaplatit z vlastní kapsy.

Budou Lesy ČR ochotné investovat?

Mnoho českých obcí se pod vodou ocitlo už mnohokrát. Stejně na tom je i Olešnice na Blanensku, kterou nejednou potrápila řeka Hodonínka. Obec proto společně se Zemědělskou vodohospodářskou správou připravila opatření, která by měla zamezit opakování takové události. Koryto řeky by se tak mělo prohloubit a rozšířit o tři metry. Jenže správa udělala zastupitelům čáru přes rozpočet. Byla to právě ona, kdo žádal na projekt peníze od ministerstva zemědělství, jenže letos už Hodonínku spravují Lesy ČR. Ty by však musely na protipovodňová opatření přispět nemalou částkou.

Reportáž Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)

Starosta Olešnice Zdeněk Peša:

„U nás leží zpracované projekty realizace zprůtočnění koryta v řádu několika desítek milionů korun a my jsme doufali, že v nejbližších měsících nám řeknou, kdy dojde k realizaci.“

Jenže vše se musí stihnout ještě letos. „Letošní rok je posledním, kdy je na protipovodňová opatření v rámci daného dotačního programu možné žádat o peníze. Změna správců vodních toků je podle mého názoru pro nás poměrně výraznou komplikací,“ vysvětluje starosta. Vrásky na čele mají z podobných důvodů i desítky dalších měst a obcí, které ohrožují povodně. Státní podniky totiž společně s drobnými toky převzaly i projekty v řádech milionů.

Správa pomoc slibuje i nadále

Správa prý však obce na holičkách nenechá. „V každém případě ten příslib, který byl dán ze strany ZVHS obcím, tak ten bude naplněn, nebo snažíme se ho v maximální míře naplnit,“ slibuje ředitel pro správu Povodí Moravy Antonín Tůma. Už teď je ale jasné, že se s protipovodňovými opatřeními začne o několik měsíců později, než se plánovalo. Noví správci toků totiž musí nejprve vyřešit veškerou administrativu a teprve potom se budou jednotlivými projekty zabývat.