Mladík si za chystané přepadení kupců aut odsedí 6 let

Olomouc - Dvacetiletý Petr Hanák si za přípravu loupežných přepadení kupců drahých osobních aut odpyká šest let ve vězení. Rozhodl o tom dnes Vrchní soud v Olomouci, který tak podstatně zpřísnil trest krajského soudu, jež mu původně uložil 2,5 roku vězení. Mladík podle rozsudku vylákal prostřednictvím internetu potencionální kupce drahých osobních aut ke schůzce. Chtěl je přitom přepadnout a obrat o peníze, což se mu nepodařilo.

„U obžalovaného nelze najít žádnou polehčující okolnost. Celou trestnou činnost organizoval, vymyslel, řídil a obstaral i věci. Již v minulosti se dopouštěl trestné činnosti a projednávané věci se dopustil v podmínce. Má v uvozovkách kladný vztah k cizímu majetku a jeho trestná činnost graduje,“ řekl dnes předseda senátu Petr Angyalossy. Podle něj mu tak nelze trest při sazbě pěti až 12 let mimořádně snížit: „Okolnosti případu i osoba obžalovaného takový postup absolutně vylučuje.“

Hanák, kterého u soudu doprovázeli rodiče, žádal soud o zproštění obžaloby. Podle něj nejde pouze z jeho mailové pošty a telefonu dovodit, že by byl iniciátorem trestné činnosti. Vinu naopak sváděl na mladistvého komplice. Tvrdil, že se o jeho úmyslu dozvěděl až na místě chystaného přepadení. Soudci mu však neuvěřili. Podle nich se zcela jasně prokázalo, že on byl hlavním aktérem, který celou činnost řídil.

Jeden z mladíků spáchal po zadržení sebevraždu

Kromě Hanáka krajský soud již dříve potrestal i jeho mladistvého komplice k dvouletému trestu s podmíněným odkladem na tři roky. Vrchní soudci mu dnes trest po změně právní kvalifikace naopak snížili o půl roku. Soud totiž oba muže v jednom z bodů zprostil obžaloby. Třetí mladík, který se s nimi na loupež připravoval, spáchal po zadržení sebevraždu.

Hanák měl původně pykat za dva případy chystaného loupežného přepadení. Loni v březnu s komplicem jednoho kupce přepadli na Hodonínsku, muži se však podařilo ujet. Ve druhém případě je obžaloba původně vinila z toho, že od připravované loupeže na Uherskohradišťsku je odradila závada paralyzéru. Podle soudců však nejde o trestný čin. „Z žádného důkazu nevyplývá, že hlavním důkazem, proč k trestné činnosti nepřistoupili, byla závada na paralyzéru. Proto jsme dospěli k závěru, že v tomto případě zanikla trestnost tohoto činu, neboť obžalovaní od zločinu dobrovolně upustili,“ uvedl soudce.

Hanák společně se svými komplici nabízel loni na internetovém inzertním portálu prodej automobilu BMW X6 za 900 tisíc korun. V prvním případě přijel zájemce na místo schůzky společně s manželkou a dítětem. Když zastavil, mladistvý přistoupil s elektrickým paralyzérem na stranu spolujezdce a Hanák s plynovou pistolí k řidiči. Přes stažené okénko mu ji přiložil ke krku, muž však přidal plyn a z místa ujel. O pár dní později lákali zájemce na Audi Q7 za 920 tisíc korun, Audi A8 za milion korun a BMW X6 za 960 tisíc. Ozval se jim kupec, kterým byl však policista. Dohodli se na schůzce na Uherskohradišťsku. Hanák muže telefonem naváděl. Podle rozsudku nakonec od přepadení upustili. Hanák ještě ten samý den sjednal schůzku s dalším kupcem. Ta se však již neuskutečnila, neboť ho zadržela policie.