Stížnost proti stíhání ředitele nemocnice Olomouc nepomohla

Olomouc - Ředitel Fakultní nemocnice v Olomouci Radomír Maráček i nadále čelí obvinění protikorupční policie. Státní zástupce zamítl stížnost proti jeho stíhání. Policie ředitele nemocnice před třemi týdny obvinila z několika trestných činů souvisejících s veřejnými zakázkami. Nemocnici měl způsobit více než devítimilionovou škodu.

Policie řediteli fakultní nemocnice klade za vinu uzavírání nevýhodných smluv o pronájmech aut i nákupu přístrojů nebo obcházení výběrových řízení. Radomír Maráček odmítl, že by svým jednáním nemocnici poškodil. Proti obvinění se bránil stížností. Ta byla zamítnuta. „Stížnost pana doktora Maráčka jsem zamítl jako nedůvodnou, podle mého názoru je policií shromážděný materiál dostatečný pro zahájení trestního stíhání,“ potvrdil státní zástupce Karel Studený. Právní zástupce ředitele fakultní nemocnice postup zastupitelství kritizuje. Žádá, aby na rozhodnutí krajského státního zástupce dohlédli jeho nadřízení.


„Odůvodnění rozhodnutí státního zástupce je velice kusé, nereagoval na řadu našich námitek. Vrchní státní zastupitelství může shledat, že postup krajského státního zastupitelství nebyl v pořádku,“ myslí si právní zástupce ředitele FN Olomouc Tomáš Vymazal. Za Radomíra Maráčka se od počátku stíhání staví i ministerstvo zdravotnictví. Provozu nemocnice se záležitost podle vyjádření mluvčího Egona Havrlanta nedotýká. V současnosti ji řídí statutární zástupce – náměstek ředitele pro léčebnou péči.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)


Policie by teď měla na žádost státního zástupce vyslechnout ředitele i další svědky. Podezřelá výběrová řízení se týkají let 2007 a 2009. Policie se o ně zajímala téměř dva roky. „Po skončení vyšetřování předloží policejní orgán spis k dalšímu rozhodnutí státnímu zástupci,“ uvedl Karel Studený. Zhruba do dvou měsíců by měl státní zástupce rozhodnout, jestli trestní stíhání ředitele zastaví, nebo ho skutečně pošle před soud.

Vydáno pod