V Třebíči budou pokutovat za neoznačené popelnice

Třebíč - Za neoznačené popelnice začnou v Třebíči rozdávat úředníci pokuty. Kontrolovat prostřednictvím městských kamer budou i ukládání odpadu. Svozová firma vyváží v Třebíči popelnice každý týden u panelových domů i u firem. Jenže se začínají množit případy, kdy lidé neodkládají odpad do svých nádob a raději využijí popelnice souseda. Někteří živnostníci zase za svoz neplatí.

„Drobní živnostníci ukládají tento odpad jako odpad občanský, což samozřejmě podle zákona správné není,“ uvedla místostarostka Třebíče Marie Černá.

„Občané platí 492 korun na hlavu a rok a podnikatele, kteří si pořídí popelnici a nechají si vyvážet svůj odpad, to stojí 2 132 korun za rok,“ řekl mluvčí třebíčského městského úřadu Ivan Přibík.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Radním v Třebíči došla trpělivost. Svoz město dotuje a kvůli neplatičům se to ještě prodražuje. „Ten nešvar se rozšířil ještě na veřejné odpadkové koše, které jsou velmi často v některých místech i během půl dne zaplněné,“ doplnila Černá. Podle Přibíka pokuty mohou být tisícové.

Popelnice o objemu 110 litrů by na týden měla stačit čtyřčlenné rodině. A město plánuje i rozšíření nádob na třídění. Přibudou nové kontejnery na bio a elekro odpad.

Úředníci a pracovníci svozové firmy se už brzy chystají na kontrolu popelnic do terénu a zaměřit se chtějí především na živnostníky.