Jihlavské náměstí se proměnilo v les, nechybí ani tažní koně

Jihlava – Masarykovo náměstí v Jihlavě se dnes proměnilo ve velké lesní hospodářství se čtyřmi desítkami stromků. Město ve spolupráci s Lesy ČR slaví Mezinárodní rok lesů. Pro veřejnost je přímo v centru nachystaná celá řada atrakcí. Zajímavý program je připravený především pro děti, které se mohou zážitkovou formou seznámit s fungováním lesa a jeho ochranou. Celou akci obohatí i ukázka práce těžkých koní v přibližování dřeva. Lesníci se budou v Jihlavě prezentovat až do středečního odpoledne.

„Na dvaceti tematických stanovištích děti uvidí a vyzkouší si, jak se les sází, ochraňuje, vychovává a prořezává, kdy a proč se kácí, jak se dřevo využívá, opracovává, co lesům prospívá a škodí,“ uvedl hlavní pořadatel Milan Slavinger z odboru životního prostředí jihlavského magistrátu.

Děti si mohou pohladit lišku nebo vyrobit ptačí budku

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Největší atrakcí jsou jako vždy živá zvířata. Děti si mohou pohladit malou lišku nebo prohlédnou dravé ptáky. Lesníci ukazují i práci s tažními koňmi, kteří svážejí dříví. Nechybí ale ani přehlídka lesních škůdců, jako je například lýkožrout smrkový. Na náměstí se seznámite i s myslivostí a rybářstvím, dojde i na čtení historie z letokruhů 250 let starého smrku. Zájemci mají možnost vyzkoušet si práci dřevorubce.

Pro děti jsou připravené i znalostní soutěže, například v poznávání listů, plodů a pupenů dřevin. Na jednotlivých stanovištích navíc dostanou za pozornost a šikovnost razítka. Ten, kdo jich získá minimálně deset, se může v hlavním stanu těšit na sladkou odměnu.

Vydáno pod