Druhou dráhu mít letiště v Bohuňovicích nebude

Bohuňovice (Olomoucký kraj) – Lidé z Bohuňovic na Olomoucku včera v referendu odmítli rozšíření místního letiště. Důvodem jsou jejich obavy z nárůstu hluku i provozu. Přesně opačné pocity má přitom vedlejší vesnice Bělkovice-Lašťany, které by nová startovací dráha od hluku pomohla. V plánu je od roku 1999. Stávající letiště je neveřejné vnitrostátní letiště s travnatou dráhou o délce cca 850 metrů. V souvislosti s plánovaným zásahem by se letiště rozšířilo o další startovací dráhu.

Přes 840 lidí hlasovalo ve včerejším referendu v Bohuňovicích, ze židlí je zvedl záměr provozovatele vnitrostátního neveřejného letiště vybudovat druhou startovací dráhu, kolmou na tu stávající. Argumentem je zvýšení bezpečnosti. „Stávající dráha neumožňuje vzlety a přistání na vítr od severu a od jihu,“ uvedl provozovatel letiště Ivo Brumar. Obyvatelé Bohuňovic ale proti takovému záměru sepsali loni na podzim petici a odstupující zastupitelstvo před komunálními volbami proto rozhodlo o vypsání referenda. „Organizátory petice byli hlavně ti, kteří blízko letiště bydlí. A už tohle stávající letiště je poměrně hlučné,“ prohlásil autor petice Libor Vašíček. „Jsem zásadně proti nové dráze. Nová dráha je rozšíření letiště, to znamená rozšíření provozu,“ přidal se Ondřej Matlas z Bohuňovic a Zdeněk Šlosar doplnil: „Je velký hluk v dědině, nedá se tady moc dobře bydlet.“

Bohuňovické letiště vzniklo v roce 1996, jeho jediná travnatá dráha předtím sloužila desítky let práškovacím letadlům. Start z ní je možný pouze směrem na sousední Bělkovice-Lašťany, obyvatelům této obce by nová dráha nevadila. „Vzletová a přistávací dráha by byla mimo zastavěné části obou obcí a bylo by to plus pro všechny občany jak naší obce Bělkovice-Lašťany, tak i Bohuňovic,“ potvrdil starosta obce Bělkovice-Lašťany David Berka (nez.).

Reportáž Pavla Konečného a Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Druhá přistávací dráha je v územním plánu Bohuňovic již 12 let, kopíruje silnici vedoucí na Šternberk. Otázka v referendu zněla: Chcete vyjmout druhou dráhu letiště z územního plánu obce? Ano zakřížkovalo 724 lidí, čímž vyslovili svůj nesouhlas. Nyní začne obec jednat s krajem o změně územního plánu. „Tak, aby se vyňala tato druhá dráha z územního plánu kraje a následně i z územního plánu obce,“ vysvětlil starosta Bohuňovic Jiří Petřek (bezpartijní).

Ještě tento týden zasedne rada obce a odešle na kraj dopis s žádostí. V červnu ještě všechny kroky nejspíše posvětí zastupitelstvo Bohuňovic.

Lidé z Bohuňovic na Olomoucku včera v referendu odmítli rozšíření místního letiště.
Zdroj: ČT24