Concentus Moraviae: České sny ve 13 městech

Třebíč – Spojit hudební zážitek s návštěvou zámků, hradů nebo kostelů nabízí posluchačům pošestnácté festival Concentus Moraviae. Letošní ročník s podtitulem České sny – otisky a vzpomínky nabídne od 28. května do 25. června v 13 městech jižní Moravy a Vysočiny více než třicet koncertů. Slavnostní zahájení, doprovázené orchestrem, rozezní třebíčskou baziliku svatého Prokopa nedlouho poté, co organizátoři její vnitřní prostor upraví po páteční Noci kostelů.

Každý ročník festivalu připravuje jiný dramaturg. Letošní programovou koncepci na téma České sny – otisky a vzpomínky sestavil hudební skladatel a muzikolog Aleš Březina, ředitel Institutu Bohuslava Martinů. V centru pozornosti programu stojí čeští a v Čechách působící hudebníci a jejich vlastní hudební sny. Březina k programu uvedl, že ho zajímaly vzpomínky interpretů nebo zakladatelů souborů na jejich dětské hudební zážitky, které je přiměly stát se profesionálními muzikanty.

Česká televize (hlavní mediální partner) z programu festivalu zaznamená 30. května koncert Baborák Ensemble – vystoupení hornisty Radka Baboráka a jeho kolegů, kteří uvedou Mozartovu Serenádu pro lesní roh, housle, dvě violy a violoncello a díla čtyř velmi rozdílných skladatelů 20. století. Spíše nespavce potěší, že ČT také ve svém programu připomene Concentus Moraviae 2005 koncertem z projektu ročníku nazvaného Vlámská bouře – 7. června ve 3:10.

V Třebíči si své dětství připomene dirigent Kaspar Zehnder, který podle Březiny často slýchával svou maminku zpívat chrámový repertoár a zejména Schubertovu árii Salve regina. Zehnder s Filharmonií Brno a Českým filharmonickým sborem přednese také Fibichovu Missu brevis a Te Deum Antonína Dvořáka, oblíbeného skladatele svého otce.

Na závěrečný koncert festivalu se musí posluchači vydat 25. června do kostela sv. Václava a sv. Anežky České v Hustopečích. Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704 s dirigentem Václavem Luksem uvedou Telemannovy koncerty pro čtvery housle a Zelenkovy Responsoria.

Kromě zmíněných těles budou hosty festivalu také Zuzana Lapčíková Kvintet (Městské kulturní středisko, Tišnov), Iva Bittová a Čikori (nádvoří zámku Náměšť nad Oslavou), Pavel Haas Quartet (Historický sál slavkovského zámku) nebo Barocco sempre giovane a Václav Vonášek, kteří budou koncertovat pod Slovanskou epopejí na zámku v Moravském Krumlově.

  • Baborák Ensemble (zkouška) autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2360/235944.jpg
  • Concentus Moraviae 2011 zdroj: Concentus Moraviae http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2587/258609.jpg