Dukovany kontroluje zahraniční mise OSART

Dukovany (Třebíčsko) - V Jaderné elektrárně Dukovany dnes začala třítýdenní kontrolní mise OSART, která má prověřit bezpečnost celého komplexu. Čtrnáct expertů z devíti zemí bude prověřovat provozování dukovanských atomových bloků do 23. června. Misi zajišťuje Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), naposledy Dukovany kontrolovala před deseti lety.

„Mise má za cíl prověřit kompletní bezpečnost jaderné elektrárny. Očekáváme, že dostaneme maximálně nějaké drobné doporučení,“ uvedl k OSART ředitel odboru hodnocení jaderné bezpečnosti ze Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Jiří Veselý. „Elektrárna má zhruba dva roky na to, aby se s tím vypořádala,“ doplnil mluvčí dukovanské elektrárny Petr Spilka.

Následovat bude krátká kontrolní mise. „Je to, jako kdyby se prověřoval řidič. Neprověřuje se, jestli jedete mercedesem, nebo 'oktávkou', ale způsob jeho jízdy,“ dodal mluvčí Spilka.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Dukovanská elektrárna je v provozu přes čtvrt století. Zatím stále drží postavení největšího domácího zdroje elektřiny. Loni do sítě dodala 14,176 terawatthodiny (TWh) proudu. Mise se zde koná potřetí, naposled přijeli komisaři před deseti lety. Zahraniční odborníci prověřovali chod Dukovan i v roce 1989. Tentokrát jde o 162. misi programu, který MAAE uplatňuje v elektrárnách celého světa od roku 1982.

První část mise se týkala kontroly výcviku personálu na trenažéru. Odborníci se zajímali o organizaci výcviku, témata cvičení a také o průběh řešení simulovaných poruchových stavů. Pro každého ze 14 zahraničních kontrolorů (mj. z Arménie, Německa, Maďarska, Británie nebo USA) je v elektrárně připraven také kancelářský box s počítačem a s vybavením nutným pro pohyb v elektrárně.

Mise se zaměří i na možné přírodní katastrofy

Mise OSART byla dlouhodobě plánována. Kvůli problémům, které postihly japonskou jadernou elektrárnu Fukušima po březnovém ničivém zemětřesení a následné vlně tsunami, se ve druhé polovině roku budou v Dukovanech provádět zátěžové testy. Podle dohody se tak kvůli Fukušimě bude zkoumat všech 143 reaktorů v EU. V dukovanské elektrárně půjde například o analýzy zaměřené na dopad extrémního sucha, mrazu, záplav a vichřice.