Magistrát Frýdku-Místku čelí nařčení z dohazování zakázek

Frýdek-Místek – Radnice ve Frýdku-Místku zažívá nový spor mezi koaliční ČSSD a občanskými demokraty, kteří jsou v opozici. Posledním případem jsou změny v městské knihovně, která ukončila spolupráci s dosavadními uklízečkami a najala uklízecí firmu Hrtus. Jejím jednatelem je totiž sociální demokrat Aleš Hrtus, stranický kolega ředitele knihovny. Kritici z řad ODS obviňují vládnoucí zastupitele z dohazování veřejných zakázek.

Samotný ředitel knihovny Tomáš Benedikt Zbranek opoziční kritice nerozumí. Členství jednatele firmy v ČSSD připustil, nejedná se však podle něho o důvod k podezřívání. Na úklid prý bylo vypsáno řádné výběrové řízení, kterého se zúčastnily tři firmy. Vítězná firma uspěla díky nejnižší ceně. „Rozhodnutím svěřit úklidové služby soukromé firmě jsem ušetřil příspěvkové organizaci 10 procent nákladů. Velmi mě v této souvislosti mrzí některá silácká vyjádření jistých opozičních politiků, která zcela postrádají věcnost,“ uvedl Zbranek.

Podobný názor má i jednatel Aleš Hrtus: „Vyhrála firma, ve které jsem pouze jednatelem, takže nemám nárok na žádné odměny nebo nějakou mzdu ze zisku.“ Ředitelem najaté firmy je přitom Hrtusův otec, který však nepůsobí v řadách sociálních demokratů.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Za ředitelem knihovny stojí také magistrát. Argumentuje stanovami, že výběrové řízení do limitu 2 milionů korun má totiž zcela v kompetenci ředitel. Od příslušného odboru se přitom dočká pouze souhlasu se zadáním tendru. S tím se však opozice nechce smířit. „I když by to byla jeho pravomoc, je to velmi pochybná věc. Tím se opravdu zakrývá pravá skutečnost, je to průnik té soukromé sféry do politiky, nic jiného,“ sdělil Rafael Kučík (ODS). Vedení magistrátu však do obchodních vztahů nemíní zasahovat.