Rousínovský hřbitov je uzavřen, k nehodě vůbec nemuselo dojít

Rousínov - K těžkému zranění žáka sedmé třídy, na kterého spadl náhrobek na rousínovském židovském hřbitově, nemuselo dojít. Kdyby žáci na hřbitov vůbec nešli, případně kdyby dodrželi pokyny učitele. Hřbitov je totiž již léta z bezpečnostních důvodů zavřený. Třináctiletý chlapec s poraněnou míchou a dalšími vnitřními zraněními stále bojuje o život ve Fakultní nemocnici Brno. Ředitelství školy se k případu odmítlo vyjádřit.

„Absolutně nechápu, proč šli na hřbitov dírou v plotě. Důvody, proč je hřbitov pro veřejnost zavřený, jsou jasné, není to bezpečné,“ prohlásil Jaroslav Klenovský z Federace židovských obcí České republiky, který má od všech moravských židovských hřbitovů klíče.

Rousínovský hřbitov přitom není jediný, který je kvůli špatnému technickému stavu uzavřen. „Je jich samozřejmě většina a opravují se velmi pomalu a postupně. Například ale práve v nešťastném Rousínově se nám podařilo pro letošní a příští rok sehnat peníze na rozpadající se zeď a náhrobky,“ dodal Klenovský.

Takto veškerá odpovědnost padá na učitele, který vzal žáky na místo, které není oficiálně přístupné a při nedodržení pravidel se může stát nebezpečným. Učitel se po události zhroutil a je na neschopence. Mezi žáky provedla policie výslechy. „Já osobně jsem ale hluboce přesvědčen, že by těžký náhrobek sám od sebe nespadl, spíše do něj někdo ze spolužáků toho chlapce strčil. Hřbitovy objíždím třicet let a nikdy se mi nestalo, že by nějaký náhrobek sám od sebe spadl,“ prohlásil Klenovský, který se tak učitele nepřímo zastal.

Sedmá třída se na hřbitov spolu s učitelem dějepisu vydala v rámci výuky.
"Během učitelova výkladu, kdy žáci byli po skupinkách v jednotlivých
částech hřbitova, spadl za dosud nezjištěných okolností těžký náhrobek na
jednoho z žáků," uvedla Alice Navrátilová z vyškovské policie. Jak k celé události došlo se všichni spíše dohadují.

České televizi se podařilo kontaktovat spolužáčku chlapce, která na hřbitově byla také. Sedmák měl u náhrobku dřepět. „Když jsem viděla, že náhrobek padá uskočila jsem a pak už jsem jen viděla, jak na spolužákovi kámen leží. Jestli se do náhrobku někdo ořel, nejsem schopná říci. Spíše se o tom teď všichni ve třídě dohadujeme,“ popsala žákyně sedmé třídy. Ředitel zdejší základní školy se k celému případu odmítl vyjádřit.

Třináctiletý chlapec byl ve vážném stavu transportován vrtulníkem do
brněnské dětské nemocnice. Policie podle Navrátilové zahájila úkony
trestního řízení kvůli těžkému ublížení na zdraví z nedbalosti.

  • Hřbitov v Rousínově autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2635/263482.jpg
  • Židovský hřbitov v Rousínově autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2632/263183.jpg