Karviná a Havířov přitvrzují v boji s hazardem

Karviná/Havířov – Dvě největší města na Karvinsku přitvrzují v omezování provozoven s hracími automaty. Zastupitelé Havířova chtějí v novém roce rozšířit časové i místní omezení heren, v Karviné pak bude platit zákaz reklamy, radnice také nepovolí otevíraní nových provozoven.

Ještě na začátku týdne omezovala vyhláška havířovského magistrátu pouze provoz výherních automatů. Neumožňovala jejich používání mezi 7. a 13. hodinou. Nyní už to ale neplatí. Zastupitelé se dohodli, že budou tvrdě regulovat i provozovny s takzvanými videoterminály. „Využili jsme usnesení soudu z června letošního roku, které říká, že obce a města mohou regulovat i videoterminály,“ potvrdil náměstek primátora města Havířov Eduard Heczko. Od nového roku se město chystá automaty omezit ještě více. Čeká jen, až vejde v platnost novela loterijního zákona.

Podobně se zastupitelé snaží gamblerství omezit i v Karviné. Město podepsalo deklaraci se všemi provozovateli heren a videoterminálů, ve které se majitelé zavázali k řadě změn. „Především jde o omezení jakékoli reklamy a propagace heren a omezení prodeje alkoholu v hernách. Na automatech musí být navíc upozornění, že se jedná o hazard,“ upřesnila mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Zástupci města navíc s městskými strážníky provedli od začátku srpna celkem 76 kontrol heren. Na majitele dvou z nich potom podali trestní oznámení. „Porušili zákon tím, že si do heren přidávali neregistrované hrací přístroje,“ vysvětlila Šárka Swiderová. Od 1. ledna budou moci v Karviné fungovat pouze ty herny, které podepsaly s městem dohodu o omezení činnosti. Nové provozovny už nebude město povolovat.

Vydáno pod