Žáky základních škol začne lákat technika

Ostrava – Moravskoslezská Agentura pro regionální rozvoj získala více než čtyři a půl milionu korun na podporu technického vzdělávání. Podpořit průmyslové školy chtějí strojírenské firmy, které výrazně postrádají vzdělané specialisty. Do projektu se zapojilo patnáct základních škol. Jejich žáky čekají exkurze do průmyslových podniků a také workshopy, na kterých si budou moci některé profese vyzkoušet.

Mechanik, instalatér nebo strojník jsou profese, kterých se v Moravskoslezském kraji značně nedostává. Žáci základních škol proto jsou pro strojírenské firmy velmi zajímavou skupinou, kterou by chtěly přilákat k technice. „Pro děti je dobré, že poznají nové prostředí a mohou si navíc vyzkoušet věci, ke kterým by se normálně nedostaly,“ chválila projekt ředitelka ZŠ Fryčovice Alexandra Filarová.

Žáci v průběhu školního roku absolvují pět workshopů, na kterých si vyzkouší techniku v praxi. Čeká je také řada besed s odborníky a desítky exkurzí například do automobilky Hyundai, Vítkovických nebo Třineckých železáren.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Projekt podpořil Moravskoslezský kraj, který poukázal na svou průmyslovou tradici, kterou by mohl nedostatek kvalifikovaných odborníků ohrozit. „Pokračujeme v trendu, který tady byl už dříve a který je pro náš region potřebný, protože jsme průmyslovým krajem a máme tady řadu velkých podniků, které potřebují kvalifikovanou pracovní sílu,“ zdůraznila náměstkyně hejtmana Věra Palková.

Kraj se od roku 2006 potýká s rapidním úbytkem studentů nejen na odborných školách, ale i na gymnáziích nebo obchodních akademiích. V regionu přesto vznikly tři nové technické obory. Na střední školy se vrací kominíci, hutníci nebo specializovaní řidiči kamionů.