Moravské divadlo nastudovalo Verdiho operu

Moravské divadlo v Olomouci nastudovalo novou premiéru - operu Simon Boccanegra Giuseppe Verdioho. Podle tvůrců je paralelou na situaci v současné společnosti. Děj totiž provází intriky a korupce ve vládnoucích vrstvách. Poprvé ji divadlo uvede v pátek večer.

Simon Boccanegra – charismatický hrdina bojuje proti zkorumpované společnosti, ve které se rozdělují tituly a funkce za úplatu, přátelstvím a porozuměním. Děj opery se odehrává v Janově ve 14. století, kdy město sužovaly konflikty přívrženců papeže a císaře.

„Janov, bohatá silná mocnost, ekonomicky zdatná, se potácí ve vnitřních intrikách, rozporech, moc koroduje korupcí. Pro české diváky to bude něco nového,“ říká režisér inscenace Michael Tarant.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Už 21. operu od Verdiho, kterou Moravské divadlo uvedlo, nastudoval soubor v italském originále. Hra je podle divadelníků výjimečná také svou velikostí.

Podle představitel titulní role Jakuba Kettnera je také velmi náročná. „Scény jsou nabité akcemi, souboji a čímsi ještě,“ říká pěvec. 

Protože Verdi byl jak melodik, tak bytostný dramatik, spojily se pro tento divadelní kus dva soubory – činohra s operou.

Na své si přijdou příznivci romantických děl. Titul totiž není ošizen o motivy jako je ztráta a znovunalezení dítěte, přátelství a zrada, nebo touha po pomstě.