Jihomoravské osobnosti litují úmrtí prezidenta Havla

Brno - Úmrtím bývalého prezidenta Václava Havla ztratila Česká republika nejen politika, dramatika a humanistu, ale také citlivého a skromného člověka. O Havlovi tak mluví jihomoravské osobnosti, které se s ním setkaly. Připomenou si ho i divadelníci z Divadla Husa na provázku, řekl umělecký šéf divadla Vladimír Morávek. Od 12:30 tam budou vystaveny kondolenční listiny. Na Moravské náměstí přicházejí další lidé, aby si památku Václava Havla připomněli zapálením svíčky.

Divadlo Husa na provázku se Havlovi a jeho tvorbě v posledních letech intenzivně věnovalo, Morávek ho dnes označil za Havlovo erbovní divadlo 90. let. Na provázku hráli inscenaci Pižďuchové na motivy Havlových dětských minipříběhů. Havel podle Morávka pro divadlo napsal i svůj poslední dramatický text - aktovku Pět tet. Jde o volné pokračování autorovy slavné Vernisáže. Na programu divadla kromě toho podle Morávka dál zůstává Havlova hra Prase a koláž z jeho děl Cirkus Havel. 

Rozhovor s divadelním režisérem Vladimírem Morávkem (zdroj: ČT24)

„Smrtí Václava Havla končí rozsáhlá epocha, českých, slovenských, evropských i světových dějin. Václav Havel celou dobu usiloval o to, aby se svět sjednotil,“ zhodnotil význam Václava Havla jeho dlouholetý přítel a kolega, dramatik Milan Uhde.

Milan Uhde vzpomíná na Václava Havla (zdroj: ČT24)

Za konec jedné epochy označuje smrt Václava Havla i místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová. „Dnes takovou mravní autoritu budeme hledat těžko,“ řekla Wagnerová České televizi.

Eliška Wagnerová vzpomíná na Václava Havla (zdroj: ČT24)

Dramatika Petra Oslzlého se úmrtí Václava Havla silně dotklo, jeho skon označil za podobnou ztrátu jako úmrtí v rodině.

Petr Oslzlý k úmrtí Václava Havla (zdroj: ČT24)

Bývalý prezident Václav Havel byl s Brnem spojen v posledních letech víc než silně. Především pak přes divadlo Husa na Provázku, projekt Úsvit v Čechách a zázemí, které mu Provázci opakovaně poskytli pro jeho divadelní hry. Naposledy měl do Brna dorazit v neděli 16. října, kdy mu na počest jeho 75. narozenin zahráli slavnostní představení jeho hry Prase aneb Václav Havel's Hunt for a Pig. Havel chtěl původně dorazit, nakonec k publiku promluvil jen přes telefon. „Jsem nemocný, a proto nemohu dorazit,“ uslyšeli tehdy diváci. V ten den zaplnili i schodiště divadla a postupně kromě hry viděli také film Odcházení. Vše doplnila výstava fotografií z předchozích pobytů Václava Havla v Brně. Vztahy mezi Václavem Havlem a divadlem Husa na provázku se však datují hluboko před rok 1989 a jsou založeny jak na společném uměleckém snažení, tak na osobních vztazích s lidmi spojenými se vznikem a rozmachem divadla.

Vzpomínky na disidentská léta, kdy se v Brně objevoval jen sporadicky, o to častěji však přijímal své jihomoravské „spolubojovníky“ na Hrádečku, už pamatuje jen pár lidí. Mezi nimi i Jana Soukupová, která o disidentech z jihu Moravy napsala svoji knihu Nepoddajní aneb nešlo to jinak. „Já si pamatuju, že se v Brně Václav Havel tak dvakrát do roka stavil, když jel na Slovensko. Vždycky se sešli u Milana Uhdeho nebo Jana Trefulky i s dalšími lidmi. A vždy vedli obsáhlé debaty, v nichž se čas od času i pohádali,“ vzpomíná dnes na Václava Havla v 70. a 80. letech Soukupová. V tehdejší době podle ní ale nebyl symbolem, jak je vnímán dnes. Byl však rozhodně tím, kdo odpůrce tehdejšího režimu v Čechách, na Moravě a na Slovensku jako charizmatická osobnost propojoval. „Byl pro všechny spíše parťák, kamarád, s nímž rádi poseděli nad vínečkem a pohovořili,“ s úsměvem říká Soukupová. Dramatik a spisovatel Milan Uhde, divadelní teoretik Petr Oslzlý, básník Zdeněk Rotrekl, publicista, literární kritik, prozaik Jan Trefulka a Jan a Jaroslav Šabatové, Milan Jelínek, polistopadový rektor Masarykovy univerzity, ale i mnoho začínajících mladých umělců a nejen ti, kteří jezdili na Hrádeček na pravidelná setkání, byli kvůli svým stykům s Havlem pronásledováni.

Publicistka Jana Soukupová o významu Václava Havla pro moravský disent (zdroj: ČT24)
Vydáno pod