Velká nad Veličkou obraz Karla Mináře nakonec nekoupí

Velká nad Veličkou - Obraz malíře Karla Mináře se novým symbolem Horňácka nakonec nestane. Dílo zobrazující folklorní tradice regionu radnice Velké nad Veličkou odmítla od syna zesnulého autora koupit. Dědic byl o prodeji obrazu ochoten jednat, jenomže zastupitelé obce se ani po několika měsících nedokázali dohodnout, zda si takovou investici vůbec mohou dovolit. Dnes se zastupitelé na koupi díla nedohodli. Hodnotu obrazu Hody ve Velké odborníci odhadují až na 200 tisíc korun. Zastupitelé ale postupně odmítli cenu 75 i 50 tisíc korun, kterou by měli za obraz zaplatit.

Obraz Hody ve Velké je považován za vrcholné dílo malíře Karla Mináře. Zároveň je jeho největším obrazem - jeho rozměry činí 170 na 240 centimetrů. Obraz vznikl v roce 1938 přímo ve Velké nad Veličkou a původně měl být darem pro obec. Jenomže druhá světová válka jeho předání znemožnila, a tak nakonec zůstal v rodinném majetku. 

Velická radnice o něj začala usilovat a zdálo se, že i jeho dědic - syn zesnulého malíře - je k prodeji svolný. Problémem ale byly peníze - ne všichni zastupitelé byli přesvědčeni o tom, že desetitisíce ze svého už tak napjatého rozpočtu by obec měla vyčlenit právě na zakoupení obrazu. „Od roku 1991 obec proinvestovala skoro 350 milionů korun. Umělecké dílo ale doposud nekoupila žádné,“ podotýká starosta Velké nad Veličkou Jiří Pšurný (nez. za ODS). Sám je hlavou obce bez přestávky už od roku 1990.

Radnice chtěla usmlouvat nižší cenu

Cena obrazu se dnes může pohybovat mezi 150 až 200 tisíci korun. Vedení obce původně vyjádřilo ochotu jednat o koupi, pokud se jim podaří vyjednat cenu o něco nižší. „Pokud by nám majitel nabídl cenu pod 100 tisíc korun, byla by pro nás koupě mnohem reálnější,“ uvedl před časem Pšurný. Pořízení nového horňáckého symbolu zastupitelé nakonec na dnešním zasedání zamítli s tím, že nejsou ochotni obraz koupit ani za 50 tisíc korun, což je čtvrtina odhadované ceny plátna.

Akademický malíř Karel Minář (1901-1973) pocházel z Kroměříže. Vynikal v akvarelech, ilustracích, ale i plakátové a nástěnné tvorbě. Věnoval se ale také grafice, sochařství či dřevorytu. Jeho mozaika zobrazující odpočinek Rudé armády se dodnes nachází před budovou magistrátu ve slovenském Popradu. Za okupace ostře vystupoval proti nacistům, organizoval odboj na Hodonínsku. Za posměšné karikatury „gestapáků“ byl dokonce souzen za velezradu, původní dvojnásobný trest smrti byl ale na protest švédské Akademie umění změněn na dvanáct let těžkého žaláře.