První smuteční den v regionu

Ostrava - V Moravskoslezském a Olomouckém kraji zrušily program některé instituce a divadla. Na školách uctili památku prezidenta Václava Havla minutou ticha. Státní vlajky jsou staženy na půl žerdi, zábava je omezena. Ostravská radnice svítí ode dneška jen v šedých odstínech.

Je půlnoc. Stodolní ulice zeje prázdnotou. Začal první den státního smutku za Václava Havla. Některé herny už vypnuly automaty, do pátku je nespustí. „Zavíráme a vypínáme terminály, abychom tak uctili památku Václava Havla,“ potvrdil pracovník v herně Rudolf Koleček. Loterijní zákon v době státního smutku nepřikazuje omezení provozu výherních hracích přístrojů, některá kasina proto jela dál.

Reportáž Ivy Kubankové a Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Masarykovo náměstí v sedm hodin ráno. Stovky hořících svíček - lidé vzpomínali i tady. „Byl to dobrý člověk, myslel to s republikou dobře, jak to dopadlo, tak to dopadlo. Každý, kdo se narodí, musí i odejít,“ říká jedna z kolemjdoucích. Divadla v Ostravě dnes hrají podle programu. Každé představení ale předchází minuta ticha. Václava Havla si dnes připomínali také na školách.