Tygr Marty opustil zlínskou ZOO

Zlín - Mladý samec tygra ussurijského Marty, který se narodil ve zlínské ZOO před dvěma lety, se dnes přestěhoval do nového domova. Je jím olomoucká ZOO na Svatém Kopečku, kde už dva roky žádného tygra nemají. Veterinář Martyho nejprve uspal a poté ho několik chovatelů naložilo do přepravní bedny, ve které cestoval do Olomouce. Tam si ho už o vánočních svátcích budou moci návštěvníci prohlédnout.

Podle veterináře Dominika Gregoříka tygr vycítil, že se bude něco dít. Aby byl po dobu transportu do Olomouce v klidu, musel mu veterinář dávku uspávacího anestetika zvýšit. „Je to klasická narkóza, ze které potom tygra probereme. Tam ošetřovatelé bednu dají k jeho novému výběhu, kam volně přejde,“ vysvětlil veterinář.

Převoz stopadesátikilogramového tygra už se podle chovatelů nedal odkládat. Marty začal dospívat a před půl rokem se pokoušel pářit se svojí matkou Tanjou. „S matkou nemohl být ve výběhu, protože by ji mohl napářit a mohlo by dojít k nechtěným potomkům,“ popsal ošetřovatel tygrů Vlastimil Ždánský. Ve výběhu tedy byl buď jen Marty, nebo jeho matka a sestra Tera. „Takto se to dá řešit na přechodný čas, ale ne dlouhodobě,“ popsal mluvčí zlínské ZOO Pavel Shromáždil. 

NO COMMENT: Stěhování tygra ussurijského Martyho (zdroj: ČT24)

Tygr Marty se narodil v červenci 2009 ve zlínské ZOO jako jedno ze tří mláďat samice Tanjy a  samce Xerona. Jako první ze ZOO odjel mladý samec Alex, který na konci roku 2010 zamířil do kodaňské ZOO. Samice Tera tak v ZOO zůstává jako poslední mládě, i ji ale čeká stěhování. Zahrada ji chce vyměnit za samce vhodného pro páření s matkou Tanjou. „Zatím se s matkou snášejí dobře a my ji nepustíme, než dostaneme adekvátního samce. Chceme, aby tady zůstali dva tygři,“ doplnil Shromáždil.

Tygr ussurijský

Tygr žije samotářsky v rozsáhlých lesích, kde loví především divoká prasata a jeleny. V současnosti žije pouze na Dálném východě, v severní Číně a v Severní Koreji. V přírodě jsou jeho stavy odhadovány na 400 - 450 jedinců, v zoologických zahradách po celém světě je jich přibližně tisíc. Velcí samci mohou mít hmotnost až 300 kilogramů. Žijí více než 20 let. Tygr je náročný na chov, denně spořádá až šest kilogramů masa.

                                                                                                                                                                                                                zdroj: Zoo Olomouc