Průmyslové podniky v kraji čeká nejistý rok

Ostrava - Velké průmyslové podniky v Moravskoslezském kraji čeká nejistý rok. Zatímco některé firmy už začaly propouštět stovky lidí a další se na redukce chystají, jiné věří v ekonomický růst. Úřady práce jsou ale opatrné. Podle nich to dobrý rok nebude a nezaměstnanost výrazně poroste.

Jako první začala v kraji propouštět největší ocelářská společnost - ArcelorMittal Ostrava. Že se to zaměstnancům nelíbí, stejně jako celá politika podniku, vyšlo najevo během protestu pořádaného odboráři. „Požadujeme, aby se zaměstnavatel choval sociálně, to znamená, aby nerušil pracovní místa, ale aby dlouhodobě pracoval s tím, že lidi tady musí pracovat a tahle firma by měla živit co nejvíce lidí,“ vyjádřil se odborový předák Vítězslav Prak. „V současné době je ta recese způsobena dluhovou situací v Evropě, to znamená zadlužeností států, které kvůli svým mandatorním výdajům musí omezovat investice do infrastruktury modernizace,“ vysvětluje ředitel pro personalistiku a vnější vztahy společnosti ArcelorMittal Ostrava Jan Rafaj. Obavy o zaměstnanost vládnou i ve společnosti Evraz Vítkovice Steel. Ta je jedním z klíčových odběratelů ocelářského Mittalu. „Situace na trhu s válcovanými výrobky je nestabilní a došlo k poklesu poptávky. Společnost v současnosti připravuje různé scénáře, jak se vypořádat s nastalou situací,“ uvedl mluvčí Evrazu Jaromír Krišica.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Že není situace dobrá, ví také v největší těžební společnosti OKD. Její zástupci ale zatím propouštění neplánují. „Neplánujeme žádné větší opatření ani směrem nahoru ani dolů, ani zvýšení ani naopak snížení produkce, všechno by mělo zůstat tak jak to fungovalo v letošním roce,“ tvrdí mluvčí OKD Vladislav Sobol. Jediným optimistou je Jan Světlík - ředitel strojírenských Vítkovic, ve kterých pracuje téměř devět tisíc lidí. „My, co exportujeme mimo Evropskou unii, zatím nevidíme ten negativní dopad a v zásadě vidíme ten příští rok lépe než letošní rok,“ prohlásil. Úřady práce mezitím zjišťují, kde všude se propouštět bude. Přesná čísla a údaje o hromadném propouštění budou mít úřady práce v Moravskoslezském kraji v únoru příštího roku.