Do vily Tugendhat se vrátil zrestaurovaný nábytek

Brno - Už za šest týdnů bude znovu veřejnosti zpřístupněna vila Tugendhat. Restaurátoři nyní ve vzácné funkcionalistické památce instalují nábytek. Největší stavební zásah v historii vily končí po dvou letech intenzivních prací.

Ve vile Tugendhat se skládají vestavěné skříně, nasazuje se železné kování do dveří a také se leští kamenné obložení sloupů. Na svoje původní místo se dnes vrátila mimo jiné knihovna z makasarového ebenu. „Když tady v dubnu 1944 byla sovětská armáda, tak vojáci police ze vzácné knihovny používali na topení. Do dnešních dnů proto přežila jen jedna jediná. Ostatní police jsou věrnými replikami - dvě pochází z roku 1985, kdy byly dodělány, zbytek vznikl až nyní,“ popsal peripetie knihovny ředitel výstavby Michal Malásek. Právě Rusové měli v místnosti s onyxovou stěnou, půlkruhovou makasarovou stěnou a knihovnou ustájení pro koně.

NO COMMENT: Vila Tugendhat šest týdnů před otevřením (zdroj: ČT24)

Montáž tří skříňových sestav knihovny bude hotová až příští týden. „Poté budeme dokončovat mobiliář přípravy a jídelny. Vyvrcholením restaurátorských prací bude montáž makasarové stěny,“ řekl restaurátor dřevěných prvků Libor Urbánek. Stěna se skládá z jedenácti panelů, z nichž pouze jeden není původní, a její sestavení bude nejnáročnější. 

Makasarová knihovna se vrátila do vily Tugendhat
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Stavaři se často potýkali s tím, kde získat původní materiály. Například makasarový eben je velmi vzácný a už jen získat materiál bylo složité. „Navíc mnohé technologie už dnes nikdo neumí dělat. Třeba smalt na vany a další litinové věci jsme museli objednat v Anglii, kde je jediná firma tohoto typu v Evropě. Jinak bychom museli zvolit podniky v Rumunsku, Kazachstánu nebo Číně,“ řekl Malásek. 

Jindy pomohly dobové katalogy firem, které vybavení pro funkcionalistickou vilu dodávaly. „Třeba vodovodní baterie jsme vyráběly na základě více než osmdesát let starého katalogu, který nám půjčil pán z Jablonce nad Nisou. Baterii jsme si vyfotili, ale neznali jsme přesné rozměry. Naštěstí jsme je vypočítali podle jejich velikosti v poměru ke kachličkám,“ vysvětlil Malásek.

Slavnostní otevření památky je po dvouleté rekonstrukci za více než 150 milionů korun naplánováno na konec února.

Chronologie oprav vily Tugendhat

31. 12. 2009 Vilu Tugendhat navštívili poslední den roku 2009 také poslední návštěvníci. Všechny silvestrovské prohlídky byly předem beznadějně zamluvené, přesto přišly davy lidí, kteří se dovnitř snažili dostat i bez rezervace. Výjimečně se tak zdvojnásobil počet návštěvníků v jedné skupině.

Leden 2010 Brno podepsalo smlouvu s firmou Unistav, která dostala rekonstrukci na starost. „Cena tohoto uchazeče byla 146 milionů a doba realizace 2 roky. Firma vyhrála jednak cenou, jednak doložením všech podmínek výběrového zadání,“ řekl náměstek brněnského primátora Ladislav Macek (ČSSD). Stavbyvedoucím se stal Michal Malásek. Místo získal díky svým zkušenostem, byl u oprav Arcidiecézního muzea v Olomouci.

Únor 2010  Z jedné z nejvzácnějších funkcionalistických památek dělníci vystěhovali nábytek a  umělecké předměty. Zahájení prací už nic nebránilo.

Březen 2010 Do vily přijeli odborníci, aby v ní provedli restaurátorské průzkumy a navrhli, jak nejlépe obnovit originální povrchy a materiály z vily. Na výzkumu se podílely desítky odborníků a studentů z pěti evropských univerzit. Mezi nimi byl i profesor Ivo Hammer, manžel nejmladší dcery původního majitele vily Fritze Tugendhata. "Jsem tady v první řadě jako odborník, to je můj hlavní úkol, ale samozřejmě přiznávám, že mám k tomuto domu také velký citový vztah," uvedl Hammer.

Květen 2010 Dělníci při rekonstrukci objevili původní dlažbu, uvnitř sloupů zase odkryli důmyslné uchycení plášťů a na podlaze vzácný Sorelův cement s příměsí dřeva.

Srpen 2010 Opravy pokračují podle plánu, zhodnotili odborníci na prvním kontrolním dni. Stavbaři už vyřešili největší problém - poškozenou kanalizaci, která zásadně ohrožovala statiku vzácné vily zapsané na seznamu UNESCO.

Leden 2011 Hlavní stavební práce jsou téměř hotové, zbývalo jen dokončit takzvané studny, které slouží jako výztuha původní terasy. Pracovní otěže přebrali restaurátoři. Při pracích na příčce u zimní zahrady objevili na svou dobu unikátní systém klimatizování těchto prostor pomocí klapek.

Květen 2011 Restaurátoři začali s opravami vzácné půlkruhové stěny z makasarového ebenu, která ve vile ohraničovala jídelnu. Desítky let byla považována za ztracenou, až ji historik umění Miroslav Ambrož objevil v menze Právnické fakulty MU.

Září 2011 Vila se dočkala nových skel, která tvoří její zadní stěnu. Obří tabule dorazily až z Belgie, kde je vyrobili stejným způsobem jako ty původní z roku 1930. Napoprvé se převoz nepovedl – některá skla dlouhou cestu nevydržela.

Říjen 2011 Do vily se vrátilo typické světle okrové linoleum s nenápadným leskem. Podle původní receptury ho vyrobila stejná firma jako před osmdesáti lety.

Listopad 2011 Stavební firma dokončila úpravu okolí vily a zprovoznila další z historických unikátů – historickou kotelnu. V technické místnosti v podzemí jsou dva původní kotle značky Strobell na koks, původní rozvody, měřidlo a speciální výtah na popel. Koks teď nahradila pára. Díky zprovozněné kotelně se mohlo začít ve vile topit. To umožní nastěhovat nábytek a potěšilo to hlavně restaurátory, kteří potřebují ideální prostředí pro schnutí nátěrů a omítek.