Vernisáž výstavy prací Františka Doubka v Písku

V písecké Sladovně proběhla v úterý 17. ledna 2012 vernisáž výstavy prací Františka Doubka. Výstava s názvem „František Doubek - Stále s námi. Panu učiteli s láskou…“ byla pietní vzpomínkou na umělce, který zemřel loni 11. prosince ve věku jedenasedmdesáti let.

František Doubek, významný grafik, malíř, ilustrátor a pedagog, byl s Pískem spjat i jako vyučující na místním Gymnáziu a na Soukromé výtvarné škole. Ve své umělecké činnosti se zabýval především kresbami a ilustracemi pro knihy i časopisy, zpracovával i návrhy medailí, graficky upravoval knihy a publikace, tvořil plakáty a blahopřání. 

Úvodní slovo měla ředitelka Sladovny Renata Skronská, déle se slova ujal písecký starosta Ondřej Veselý, první náměstek ministra kultury František Mikeš a závěrem též realizátor expozice Jiří Reiniš. Čestným hostem pak byla paní Jana Doubková, vdova po umělci, kterého přišlo uctít na vernisáž opravdu překvapivý počet milovníků výtvarného umění z města i okolí. František Doubek byl krom všude přítomných prací i krátce připomenut projekcí archivního filmu.

Z výstavy prací Františka Doubka v Písku
Zdroj: ČT24/Foto: Petr Hejna

Vystavené práce dokladovaly široký Doubkův záběr - od pohledů na města, městské znaky a architekturu, přes rodové erby, portréty historických osobností, figury a atributy svatých po ilustrace a novoročenky. Byl představen i kalendář na r. 2012 s pohledy na města, zájemci si mohli zakoupit pamětní listinu.

Petr Hejna

Vernisáž výstavy prací Františka Doubka v Písku (zdroj: ČT24)