Matkám s dětmi z azylového domu dnes nosili lidé potraviny

Brno - Matkám s dětmi z azylového Domu svaté Markéty, které se kvůli pozdějšímu termínu vyplácení sociálních dávek dostaly do tíživé situace, okamžitě pomohli občané. Do azylového domu přinesli potraviny i sladkosti pro děti. Oblastní charitě se ozval také ředitel krajské pobočky Úřadu práce v Brně Jan Marek. Peníze by podle něj mohly dostat některé mámy už dnes, nejpozději příští pondělí.

S tou prvotní nepeněžitou pomocí se přihlásila i veřejnost, kterou vyzvali pracovníci azylového domu, aby jim pomohla. „Už včera večer nám po odvysílání reportáže v České televizi volali lidé, co potřebujeme,“ uvedla Marie Popovská, vedoucí  Domova sv. Markéty. Během dnešního dne se matkám dostala pomoc asi od dvacítky lidí, kteří přinesli od základních potravin, jako jsou brambory, mléko a máslo, až po ovoce, zeleninu a sladkosti pro děti. „Chceme jim velice poděkovat, a pokud donesou další jídlo, rozdáme je maminkám v příštím týdnu,“ dodala Popovská.

Za celým problémem, kvůli kterému matky neměly ani na základní potraviny pro svoje děti, stojí přesun agendy sociálních dávek na úřady práce a sjednocení data jejich vyplácení. Způsobily existenční problémy čtrnácti matkám, které s penězi vycházely přesně na den. Posunutí výplaty je tak dostalo do pasti. „Problém je to vlastně ve všem, protože nemám pro dceru na obědy, na jídlo, na základní věci,“ poslala včera tíživou situaci jedna z matek. „Vzhledem k tomu, že je to můj jediný měsíční příjem pro mě a pro syna, nemůžu koupit ani známku na tramvajenku, nemůžu mu zaplatit pomůcky do školy ani obědy,“ dodala druhá.

Hovoří vedoucí Domova sv. Markéty Marie Popovská (zdroj: ČT24)

Podle sociální pracovnice Domova Taťány Bočkové ženám chyběly peníze příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení. „Klientky, které nemají práci a nepobírají rodičovský příspěvek, v tomto měsíci dostaly jen přídavek na dítě. To je 600 korun v případě jednoho dítěte,“ popsala Bočková. Charita jako zřizovatel azylových domů tak nejvíce strádajícím matkám už v předchozích dnech připravila balíčky se základními potravinami. Přesto musely situaci zveřejnit, protože peníze docházely.

Žádaly o balené potraviny, jako je mléko, máslo, cukr, margarín, olej, aby z nich mohly mámy svým dětem něco uvařit. V domově matky s dětmi nacházejí dočasné útočiště od roku 1994. V současné době má zařízení 28 bytových jednotek a slouží těhotným ženám a ženám s dětmi v tísni z celé Moravy, a tak i vyplácení dávek probíhá na různým okresních úřadech práce.

Úřady práce, které mají dávky vyplácet, v opožděné platbě včera problém neviděly. Systém dávek hmotné nouze funguje tak, že podle zákona je termín výplaty od Nového roku celý měsíc, to znamená do 31. ledna. Přesto se dnes jihomoravský šéf úřadu práce Jan Marek spojil s ředitelem Oblastní charity Brno. „Pan ředitel mi vysvětlil problém a domluvili jsme se na dalším postupu. Ujistil mne, že již zadal svým kolegům na úřadu práce, aby se těmito problematickými případy co nejrychleji zabývali,“ řekl Karel Kosina, ředitel Oblastní charity Brno, která Domov sv. Markéty provozuje. „Některé byly už odeslány složenkami, další byly vyplaceny v průběhu dnešní dne v hotovosti a zbytek dávek, na které mají ženy nárok, bude vyplacen v pondělí,“ potvrdil krajský šéf úřadu práce Jan Marek.