O dotaci kraje mohou žádat jen vybrané obce

Jižní Morava - Od roku 2004 investovaly Kovalovice i Chudčice stovky tisíc korun do svého rozvoje díky dotaci kraje. Letos mají ale smůlu. Jihomoravský kraj rozhodl, že v roce 2012 mají na dotace z programu rozvoje venkova nárok jen obce ze tří nejchudších mikroregionů. Obce jsou překvapené, takovou změnu jim nikdo neoznámil. Mnozí starostové na to přišli až ve chvíli, kdy chtěli o dotaci zažádat.

Kraj pro rok 2012 přišel s řadou změn Programu pro obnovu venkova. Nejprve snížil objem rozdělovaných peněz na 20 milionů korun, přitom ještě vloni rozdělil peněz čtyřikrát víc. Navíc určil, které obce žádat smí a které ne. „Rozhodli jsme se, že budeme podporovat socio-ekonomicky slabé mikroregiony. Obce byly vybrány na základě míry nezaměstnanosti, indexu stáří a počtu obyvatel, kteří se z mikroregionu odstěhovali,“ vysvětlil krajský radní Ivo Polák (ČSSD).

Obce a svazky obcí ze socio-ekonomicky slabších mikroregionů:

a) v okrese Blansko: Svazek obcí Malá Haná a obce Borotín, Cetkovice, Malá Roudka, Světlá, Šebetov, Uhřice, Úsobrno, Vanovice, Velké Opatovice;
b) v okrese Hodonín: Dobrovolný svazek obcí Mikroregion Horňácko a obce Hrubá Vrbka, Javorník, Kuželov, Lipov, Louka, Malá Vrbka, Nová Lhota, Suchov, Tasov, Velká nad Veličkou;
c) v okrese Znojmo: Sdružení pro rozvoj a obnovu obcí Vranovska a obce Bítov, Chvalatice, Korolupy, Lančov, Lesná, Lubnice, Onšov, Oslnovice, Podhradí nad Dyjí, Podmyče, Stálky, Starý Petřín, Šafov, Štítary, Šumná, Uherčice, Vracovice, Vranov nad Dyjí, Vratěnín, Vysočany, Zálesí, Zblovice.

Nevadilo by nám méně peněz pro všechny, říkají starostové

„Tušili jsme, že v programu bude méně peněz, ale to, jak to dopadlo, nás velmi překvapilo. Je to velice zvláštní způsob rozdělování prostředků. Logické by mi přišlo, kdyby se peníze nabídly všem i za tu cenu, že se budou rozdělovat menší obnosy,“ vysvětlil starosta Chudčic Vladimír Kalus (nez.). 

Starostové o změnách v rozdělování dotací (zdroj: ČT24)

„Od existence tohoto programu je to úplně poprvé, kdy si o peníze nemůžeme požádat, pro nás jako by titul přestal existovat. Přitom jsme z něj každoročně čerpali a na obci bylo vidět, že se opravuje,“ kritizoval kraj starosta Kovalovic Milan Blahák (STAN).

Kovalovice z programu na obnovu venkova čerpaly peníze každoročně od roku 2004. „Začalo to opravou autobusových čekáren, pokračovalo rekonstrukcí školní kuchyně a místního rozhlasu. S pomocí krajských peněz jsme mohli zaplatit projektovou dokumentaci na biotop a vytvořit jeho zázemí. Vloni jsme zase vyměnili okna a dveře na obecním úřadu,“ popsal starosta Kovalovic Milan Blahák (STAN). Obec vždy získala dotaci ve výši 150 tisíc korun, stejnou částku musela uvolnit ze svého rozpočtu.

Podobně jsou na tom také Chudčice. „Opravili jsme díky tomu například sportoviště i s kabinami sportovců, další rok jsme zase sanovali vlhké zdivo na obecním úřadu. Náklady na sanaci se vyšplhaly na 240 tisíc korun, polovinu pokryla dotace,“ řekl starosta Vladimír Kalus (nez.).

„Vím, že jsou obce, které jsou na tom ještě hůře, ale peníze potřebují všichni. I my máme problémy, které nejsme schopni bez finanční pomoci kraje řešit,“ řekl Blahák. Obec Kovalovice letos chtěla pokračovat v opravách obecních budov, které jsou ve špatném stavu. „Okna jsou ve špatném stavu, hodně tudy táhne. Proto je ve třídě zima, i když se topí. Děti raději necháváme sedět na zemi na sedácích,“ popsala problémy učitelka mateřské školky v Kovalovicích Blanka Králová. Navíc některá okna téměř nejdou zavřít. Obec ale není schopná výměnu oken a vstupních dveří zaplatit sama ze svého rozpočtu. Plány tedy bude muset odložit.

  • Okna jsou ve špatném stavu, do školky táhne zdroj: ČT Brno
  • Děti v mateřské školce v Kovalovicích zdroj: ČT Brno

„Pokud určené obce titul zcela nevyčerpají, dáme určitě šanci i ostatním žádostem. Navíc podle toho, jak bude v průběhu roku vypadat rozpočet kraje, tak případně chceme uvolnit na program více peněz,“ dodal radní Polák.

Šancí, jak získat krajské dotace už nyní, je takzvaný individuální dotační program. „Nikdo ale nezveřejnil částku, jakou je možné čerpat, ani konkrétní podmínky čerpání. Takže nevíme, jestli podat projekt na malou nebo velkou částku,“ dodal starosta Chudčic.

Program rozvoje venkova Jihomoravského kraje je dotační program, kterým od roku 2004 Jihomoravský kraj poskytuje dotace obcím do tří tisíc obyvatel a svazkům obcí.

Radnice se bouří - kraj omezil dotace (zdroj: ČT24)

Zlínský kraj podporu venkova neomezuje

Zlínský kraj letos uvolnil na podporu venkova třicet milionů, tedy o dva více než vloni. Požádat o ni mohou obce do dvou tisíc obyvatel. Poptávka tradičně převyšuje nabídku. Rozhoduje naléhavost a připravenost zamýšlených investic. Maximální výše jednotlivé dotace je jeden milion korun. Malé vesnice díky této podpoře nemusí například rozsáhlejší opravy budov nebo cest dělit na etapy. Práce jsou pak rychlejší a celkově levnější.