Lékař si za operaci nechal zaplatit - beztrestně

Praha – Berounský lékař Libor Šafařík porušil zásady lékařské přísahy, když si řekl pacientovi po operaci o úplatek. Na základě dřívější reportáže Reportérů ČT se do případu vložila i policie, ale marně. Státní zastupitelství v Berouně totiž po roce nepodalo překvapivě obžalobu pro trestný čin přijímání úplatku, protože prý přijaté peníze neměly charakter úplatku ve smyslu trestního zákoníku. Jaký tedy měly peníze charakter?

Pan Radechovský se v srpnu 2010 dozvěděl, že má zhoubný nádor močového měchýře. Jeho ošetřující urolog, berounský ambulantní lékař Libor Šafařík mu sdělil, že by mohl do půl roku na následky onemocnění zemřít. Jako možnost mu nabídl operaci, která by mu život mohla zachránit. Ta se nakonec uskutečnila a podařila, lékař nádor odstranil, aniž by pacient o močový měchýř přišel. Výdaje na zákrok spadaly do zdravotního pojištění, i přesto za ně ale nakonec pan Radechovský zaplatil šedesát tisíc korun. O tuto částku si totiž jeho ošetřující lékař po operaci řekl. Do případu se vložila i policie. 

I přesto, že policie podala návrh na obžalobu pro trestný čin přijímání úplatku, státní zastupitelství v Berouně nyní po roce překvapivě obžalobu nepodalo a věc pouze předalo k prošetření České lékařské komoře. „Lékař v postavení podnikatele má nárok na to, aby byly uhrazeny náklady spojené s péčí a současně, aby generoval nějaký zisk, nějakou odměnu, popisuje okresní státní zástupce Pavel Prýdl a dodává: “Za této situace peníze předávané lékaři nemají charakter úplatku ve smyslu trestního zákoníku.„

Doktor Šafařík totiž nebyl zaměstnancem Hořovické nemocnice, ale ambulantním lékařem. Za operace v Hořovické nemocnici pak dostával zaplaceno zvlášť na základě smlouvy s nemocnicí. Jak se ale ukázalo, peníze neinkasoval pouze od ní, ale i přímo od pacienta, a to i přesto, že ten by stejnou péči dostal i jinde zcela zdarma.

Problematických okolností je ale podle Reportérů ČT kolem operace pana Radechovského ještě více. Doktor Šafařík si pro zákrok vybral Hořovickou nemocnici, avšak tyto operace se tam vůbec nesměly dělat. Nemocnici totiž chyběla potřebná registrace a na tento zákrok nebyla vybavena, ba dokonce ani neměla urologické oddělení. Zákrok tak musel být proveden na chirurgii.

Všechna tato fakta ale nicméně nevedou podle státního zástupce k trestnému činu, ale nejspíše pouze k disciplinárnímu prohřešeku. Podle pojišťovny ale doktor Šafařík porušil zákon o veřejném zdravotním pojištění. Lékař nesmí v souvislosti s poskytnutím jinak hrazené péče přijímat od pacienta žádné peníze. Pan doktor peníze prokazatelně přijal, konstatuje ředitelka odboru kontroly VZP Zdeňka Kučerová.

Žádný trest ale doktora Šafaříka zatím nečeká. Naopak, krajská komise neshledala na léčebném postupu nic špatného a státní zástupce věc pouze posunul k projednání České lékařské komoře.

DOPLNĚNO 19.6.2019:

“Rozhodnutí Čestné rady Okresního sdružení České lékařské komory z 20. 1. 2015 v souvislosti s pacientem Pavlem Radechovským uznalo MUDr. Libora Šafaříka pravomocně nevinným, když:
- nebylo shledáno pochybení v diagnostickém a léčebném postupu, ani v ošetřovatelské péči, tj. postup byl lege artis,
- Nejvyšší soud ve svém usnesení z 18. 7. 2014 shledal MUDr. Libora Šafaříka též nevinným, jelikož nejde o trestný čin,
- nebylo prokázáno porušení povinností uložených etickým kodexem České lékařské komory.„

Návraty českých Řeků (zdroj: ČT24)
Vydáno pod