Do Jeseníků se vrátila zima

Jeseníky - Do Jeseníků se  v noci na dnešek vrátila zima. Napadl nový sníh, díky kterému se zlepšily podmínky pro sjezdové i běžecké lyžování. Většina vleků už ale stojí. V nejvyšším moravském pohoří zůstává v provozu jen šest skiareálů.

Prázdné sjezdovky, pustá parkoviště – s příchodem jara zájem o zimní sporty rapidně klesl. Teď se ale ochladilo a připadl čerstvý sníh. Provozovatelé středisek věří, že o víkendu nalákají více lyžařů. A třeba i na mimosezónní ceny. „Napadlo tak10 centimetrů sněhu, přimrzlo, takže podmínky jsou super, protože se bude lyžovat na prašanu,“ říká Karla Kubíčková z Ramzové. Dnes ale přilákaly Jeseníky jen minimum lyžařů. Na svah vyrazili jen ti nejvěrnější.

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)

V provozu je už jen šest lyžařských areálů. A výběr se zúžil i milovníkům bílé stopy. „Nejlepší stopy jsou stále ty z Červenohorského sedla přes tu Švýcárnu, Ovčárnu a hřebenová túra z Ramzové,ů uvedl člen Horské služby Jeseníky Jaroslav Sembdner. Lyžaře v Jeseníkách už brzy vystřídá jiná sorta návštěvníků. Do hor už začali proudit i pěší turisté a cyklisté. Vyšší partie jim ale záchranáři vůbec nedoporučují. Stále tu leží až metr sněhu. Ochranáři přírody varují turisty především před pohybem v údolí Bílé Opavy. V okolí nejatraktivnější trasy Jeseníků vydrží sníh minimálně do května. „Hrozí tam uklouznutí, protože na několika místech se prochází traverzem ve svahu,“ upozorňuje Michal Ulrych ze Správy CHKO Jeseníky. Meteorologové předpovídají na víkend další sněhové přeháňky. Zítra se k nim přidá i silný nárazový vítr.

Vydáno pod