Sondy mají zjistit, proč se v Šardicích propadla část silnice

Šardice - Do Šardic na Kyjovsku, kde se před týdnem propadla část vozovky, dorazili odborníci s těžkou technikou. Budou zkoumat, co je skutečnou příčinou propadu. Sondy mají potvrdit nebo vyvrátit domněnky, že se půda propadla do starých důlních štol, které jsou asi 12 metrů pod silnicí. Na základě výsledků měření pak komise určí, jak je potřeba postupovat při opravách silnice.

Sanaci staré důlní šachty má na starosti státní podnik Diamo. „V prvním vrtu, který jsme udělali, se nám podařilo kameru spustit do hloubky téměř deseti metrů. Bohužel se nám nepodařilo zajet dál. Zatím můžeme říct, že v tom prostoru, kam jsme dnes nahlédli, jsme žádný problém nenašli,“ uvedl technik Ivo Tichý. Technici prohlédli také odtok povrchové vody, ale i to se zdá v pořádku.

Příští týden tak bude následovat další vrt a kamerové zkoušky, tentokrát na druhé straně silnice. „Snímky potom budeme vyhodnocovat a pokusíme se najít příčinu. Je to nutné, protože od příčiny se budou odvíjet zabezpečovací práce,“ popsal báňský projektant Miloslav Machalinek.

Teprve po zjištění závady mohou odborníci určit, jak odstraní havárii a spraví silnici. Projekt na opravení silnice by měl být hotový do deseti dnů, nejméně tři měsíce by měly trvat samotné opravy.

Kráter, který vznikl pod povrchem silnice, je čtyři metry hluboký a přibližně stejně široký.

Důlní šachta byla v místě pod propadlou silnicí vyhloubena v roce 1962, o třicet let později zasypána. V místě propadu je dvanáctimetrové nadloží a podobné případy nejsou v oblasti bývalé těžební činnosti ničím výjimečným. „Vlastně už od ukončení těžby zaznamenáváme drobné problémy, třeba lokální propadliny na polích,“ řekl Tichý.

Místní tak čekají dopravní komplikace. „Je to jediná cesta na Mistřín, vede tudy vodovod, plyn, optický kabel. Vzhledem k tomu, že vrcholí práce ve vinicích, lidé musí hledat jiné cesty na svoje vinohrady,“ popsala situaci starostka Blažena Galiová (nez. za ČSSD). Objížďka povede po okolních pozemcích po panelech, které položí Správa a údržba silnic. Než bude dokončena, musí místní využívat 30 kilometrů dlouhou objížďku.

No comment: Propadlá silnice (zdroj: ČT24)

Propadnutí silnice není až tak výjimečný jev

Březen 2012 – V Praze 4 se silnice propadla pod zaparkovaným autem. Dva a půl metru pod úroveň silnice se propadla kvůli podmáčení. Kousek od propadliny byl výkop, který zatopil noční déšť. Auto z jámy o rozměrech tři krát pět metrů vyprošťovali hasiči.

Prosinec 2011 – Ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku se silnice propadla kvůli prasklému vodovodnímu potrubí. Voda praskla nad jedním ze sklepů, narušila jeho klenbu a sklep se následně propadl. Do jámy v Horní ulici sjelo osobní auto, ale nikdo se při nehodě nezranil. Propadnutá silnice navíc narušila statiku blízkého domu.

Červen 2011 – I v Kutné Hoře způsobila propadnutí silnice voda. Ten den několikrát pršelo a voda podemlela silnici. Na ní v tu chvíli stál zaparkovaný Ford Transit, který se sesunul do čtyřmetrové hloubky. Podle odborníků dutina existovala delší dobu, ale navenek zůstávala skrytá.

Červen 2010 – Nová silnice mezi Žďárem nad Sázavou a Ždírcem nad Doubravou se propadla pouhý den před svým otevřením. Zprvu nikdo nevěděl proč, později se zjistilo, že pod silnicí jsou staré důlní šachty z poloviny 19. století.

Vydáno pod