Projekt Nadějné vyhlídky pomáhá lidem s očními vadami

Ostrava - Najít práci lidem se silnou oční vadou chce dvouletý projekt Nadějné vyhlídky. Pořádá jej občanské sdružení KAFIRA. V kurzech se handicapovaní učí pracovat na speciálních počítačích, probíhají na čtyřech místech Moravskoslezského kraje. Zatím jimi prošlo 18 lidí.

Nadějné vyhlídky jsou určené lidem s těžkým zrakovým handicapem ve věku od 18 do 65 let, kteří jsou vedení jako nezaměstnaní na úřadu práce. „Zrakově postižený člověk je na tom opravdu nejhůř ohledně toho zaměstnávání, protože téměř při každém zaměstnání člověk potřebuje zrak,“ říká poradce pro zaměstnávání zrakově postižených Jindřich Čáp. Jednou z mála možností je tak práce na speciálně upraveném počítači, který má zvětšený kurzor anebo hlasový výstup. „Ten člověk se musí soustředit především na klávesové kombinace. Nemůže používat myš, takže my se soustředíme v té vyuce na naučení se těch různých zkratek,“ uvedl lektor vzdělávacích aktivit Jakub Kvita.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Pan Jiří Liška nevidí na jedno oko vůbec, na druhé je slabozraký. Do projektu se přihlásil, protože ho vnímal jako obrovskou šanci. Úspěšný byl z poloviny. „V průběhu toho projektu se mi podařilo nalézt znovu práci, ale bohužel po nějakém měsíci a půl jsem dostal výpověď,“ svěřil se. Paní Vendula Turoňová byla úspěšnější. Po absolvování projektu a zvýšení kvalifikace dostala nabídku na poloviční úvazek. I další účastníci projektu, kteří ještě práci nesehnali, si ho pochvalují. Naučili se to, v co ani nedoufali - třeba vytvořit webové stránky nebo powerpointovou prezentaci. Druhý běh projektu začne v květnu 2012 a potrvá devět měsíců, zájemci se můžou hlásit už teď.