Boj o ortopedii v Orlové

Orlová - Zrušení ortopedie v Orlové se obávají tamní lékaři i krajští radní. S návrhem přišly v rámci změn v nemocnicích zdravotní pojištovny. Počítá se s tím, že oddělení zanikne a operovat budou zbývající zdravotnická zařízení v kraji. Vedení orlovské nemocnice je přesvědčené, že pacienty tak získá hlavně privátní nemocnice v nedaleké Karviné. Její vedení to ale popírá.

Operace kolenního nebo kyčelního kloubu. Orlovští ortopedi, kteří spadají pod nemocnici Karviná, je dělají denně. Mají vybavení i akreditaci. Počet provedených zákroků se loni zastavil na čísle 395. Proč by měli na konci roku skončit, zatím nevědí. „Důvody můžou být racionální, ale můžou to být i zájmy jiných subjektů, které by chtěly ovládnout tu sféru lukrativní ortopedie,“ naznačuje primář ortopedie Nemocnice Orlová Tomáš Knybel. Lidé z Karvinska, kteří potřebují pomoc ortopeda, si dnes mohou vybrat mezi nemocnicí v Orlové a Karvinskou hornickou nemocnicí. „Jednoznačně ta situace nahrává soukromým zdravotnickým zařízením v regionu, nejblíže je to Karvinská hornická nemocnice,“ myslí si ředitel Nemocnice Karviná a Orlová Petr Kovařík.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

„Na posledním jednání zaznívalo od pojištoven, že ten objem těch operací bude rozdělen mezi zařízení v celém kraji, to není jenom o Karvinské hornické nemocnici,“ oponuje ředitel Karvinské hornické nemocnice Ivan Stejskal. Zdravotní pojišťovny před další schůzkou o snižování počtu lůžek nic konkrétního říct nechtějí. Moravskoslezští radní se zeštíhlení některých oddělení v nemocnicích nebrání, s některými návrhy ale striktně nesouhlasí. „Nesouhlasíme například právě s rušením ortopedie v Orlové,“ potvrdil hejtman Palas.

V celém Moravskoslezském kraji je momentálně devět nemocnic s ortopedickým oddělením. Lidé na nový kloub čekají v průměru rok až dva a půl roku.