Lavice Engelberta Kapse se vrátila do Jeseníku

Jeseník - Do Jeseníku se vrátila monumentální lavice od sochaře Engelberta Kapse. Přes rok byla v Praze, kde na ní pracovali studenti Akademie výtvarných umění. Památkově chráněné dílo stálo původně za Katastrálním úřadem. V místě, kde ji zničili vandalové. Teď pro ni radnice vybrala důstojnější prostředí – Priessnitzovy lázně. Dnes ji sem co nejšetrněji přepravili.

Osm hodin ráno – jeřáb nakládá první díly památné lavice. Přepravit pětitunový kolos znamená poměrně složitý proces. Na obnově lavice pracovali studenti Restaurátorské školy Petra Siegla v Praze v rámci své diplomové práce. Nebyl to vůbec jednoduchý úkol. „Ten materiál byl v hrozném stavu, zdevastovaný, pokrytý špínou, barvami, nápisy, vším možným,“ popisuje Petr Siegl. „Při restaurování jsme vyzkoušeli celou řadu metod jako třeba čištění suchým ledem, laserem, tlakovou vodou,“ doplňuje jej asistent technolog Ondřej Šimek.

Deset hodin – do jesenických lázní dorazil jeřáb i nákladní auta s lavicí. Začíná samotná instalace. Restaurátoři se snažili co nejvíce přiblížit původní podobě, vycházeli pouze z jediné dochovalé fotografie. Inspirovali se i dalšími díly Engelberta Kapse. Obnova mistrovského díla stála radnici 900 tisíc korun. Finální práce zaměstnají restaurátory zítra. Lavice bude slavnostně odhalena až při zahájení lázeňsko-turistické sezony 19.května.

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)