Sterilizované ženy dál bojují za odškodnění

Ostrava - Nezákonné sterilizace - téma, o kterém s takto postiženými ženami diskutovala zmocněnkyně vlády pro lidská práva. Po téměř 15 letech, kdy se o tomto problému otevřeně mluví, je připravený návrh, jakým způsoben by mohly být nezákonně sterilizované ženy odškodněné. Rozpor je ale zatím v tom, kolik peněz by měl stát vyplatit.

Sedm let bojuje několik ostravských žen za to, aby stát uznal, že jim vzal možnost mít další dítě dítě. Jiřinu Dzurkovou lékaři sterilizovali při pátém- tentokrát mimoděložním těhotenství. „Jak mě propustili z nemocnice, tak mi nic neřekli, vůbec jsem nebyla informovaná,“ tvrdí.

„Ženy, které byly sterilizované, prakticky se dá říct , že žádná neposkytla to, čemu říkáme kvalifikovaný souhlas,“ říká předsedkyně Českého helsinského výboru Anna Šabatová. Odškodnění by podle návrhu rady pro lidská práva měly dostat dvě skupiny žen -  ty, kterým zákrok lékaři provedli v letech 1973 až1991 astát jim za něj nabízel peníze a druhá skupina žen je po roce 1991, těch, které neměly možnost domoci se odškodnění z důvodu uplynutí promlčené tříleté lhůty. Rada počítá i s finančním odškodněním - tady je ale zatím rozpor.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

„My v tom podnětu počítáme s částkou 100 až 150 tisíc korun na jednu ženu,“ uvedla zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková. Poškozené ženy ale chtějí nejméně půl milionu. V České republice jsou zatím tři ženy, kterým se podařilo na základě soudních sporů i mimosoudních jednání dostat za nezákonnou sterilizaci odškodění - má se jednat v řádech o statisíce. Podle plánu by vláda měla přesný postup vyplácení odškodného schválit do konce příští roku. Kolik žen o něj požádá, ale zatím vůbec není jasné.

Vydáno pod