Autor novinářské kachny o romském pokladníkovi je notorický mystifikátor

Praha – V únoru letošního roku oblétla některá česká média zpráva, že pokladník nově vznikající romské strany zmizel i s penězi. Později se však ukázalo, že se jedná o novinářskou kachnu, pod níž byl podepsán jistý Václav Prokůpek, který tento svůj článek napsal pro server Parlamentní listy. Osoba Václava Prokůpka je však velice zajímavá. Prokůpek je absolvent téměř desítky vysokých škol, nositel akademických titulů, scenárista, novinář a především skvělý fabulátor. Po zmiňovaném článku se po něm však slehla zem. Reportéři ČT ho nicméně vypátrali, Prokůpek však tvrdí, že článek nikdy nenapsal.

V únoru způsobil článek jistého Václava Prokůpka poprask na české mediální scéně. Pro Parlamentní listy napsal článek o pokladníkovi, který zmizel s penězi nově vznikající romské strany. Zprávu okamžitě převzalo několik médií. „V první fázi jsme vycházeli z toho, že Parlamentní listy jsou veřejně seriózní web, navíc na internetu jde hodně o rychlost,“ popisuje situaci šéfeditor serveru Týden.cz Zdeněk Šustr.

Později se však ukázalo, že celá zpráva je smyšlená. Žádná romská strana nevznikla, lidé a jména ve zprávě byla také smyšlená. A tak se Parlamentní listy omluvily za novinářskou kachnu, stejně tak média, která zprávu převzala. A Václav Prokůpek? Ten zmizel stejně jako romský pokladník z jeho reportáže.

Jan Jüptner, mediální analytik, NEWTON 

„Autor se jménem Václav Prokůpek publikoval v českých médiích, která monitoruje naše společnost, v rozmezí  let 1988-2012 celkem šedesát dva článků, mezi lety 1999 až 2001 se nejčastěji jednalo o tituly Ring, Svět hospodářství a Svět.“

Životopis Václava Prokůpka je opravdu pestrý

Dle životopisu pochází Prokůpek z Rokycan,vystudoval šest vysokých škol, ovládá osm světových jazyků, spolupracoval nebo šéfoval několika deníkům, týdeníkům, byl scenáristou pořadu Tabu, vyšetřoval obchodování s lehkými topnými oleji, byl mediálním a ekonomickým poradcem, je hluboce věřící, ochránce zvířat, píše knihy a hraje druhou šachovou ligu.

O Václavu Prokůpkovi se také ale píše, že se vydával za manžela poslankyně Lucie Talmanové. Pravdou je, že dostal podmínku za napadení důchodce, v jiném případě je obžalován a má podmínku za napadení poslance Vilímce. Byl lídrem Dělnické strany a ve volbách 2010 za ni kandidoval do Poslanecké sněmovny.

Prokůpek: Jedna paní proti mně vede dlouhodobou stalkingovou kampaň

Reportérům ČT se nepodařilo si s Prokůpkem sjednat schůzku a řádně se ho zeptat na celou kauzu. Ačkoliv on sám ke schůzce svolil, nikdy nedorazil a vždy se omlouval na různé aktivity. Reportéři proto za ním vyrazili do Spáleného Poříčí na Plzeňsku. Zjistili totiž, že ho tam najdou v jedné z místních hospod. Zjevně překvapený Prokůpek se následně vyhýbal otázkám a napsání článku popřel. Ba co víc, z napsání článku obvinil jistou paní Marii Wünschovou, která údajně proti němu vede dlouhodobou stalkingovou kampaň a jejíž osobu si proti Prokůpkovi najaly zpravodajské služby.

Marie Wünschová

„Říkám na to to, že mě to vůbec nepřekvapuje, protože s takovým gaunerem a zločincem jsem se za celý život nesetkala.“

Paní Wünschová Václava Prokůpka dobře zná. Před třemi lety se prý na Rokycansku vydával za právníka a nabídl se jí, že ji bude zastupovat v jejím sporu ve stavebním řízení. „Když  jsem zjistila, že mě podvádí, a když mi nepřinesl doklady o své právní činnosti, věděl asi, odkud  vane vítr, a přestal se mnou komunikovat,“ popisuje Wünschová. Ta později dostala textovou zprávu od jeho údajné přítelkyně MUDr. Jany Vítové, že je mrtvý.

Patrik Banga, redaktor serveru iDnes.cz

„To je chlap, kterej v podstatě podvádí, oblbuje lid nebo oblbuje redakce a oblbuje ty čtenáře a učí budoucí žurnalisty, jak maj psát? Tenhle ten člověk? To je megamasakr, to je možný fakt jenom tady.“

Pátrání po mystifikátorovi Václavu Prokůpkovi (zdroj: ČT24)
Vydáno pod