Turistické pochody Tři studánky a Přes tři hrady

Začátek května byl na Rychnovsku ve znamení turistických pochodů. Prvního května si do přírody vyšlápli příznivci tří studánek, v sobotu 5. května pak milovníci pochodu Přes tři hrady. Obě akce měly ale jedno společné, na přípravě se podíleli lidé z občanského sdružení Má vlast, můj domov ze Záměle.

Přibližně stovka turistů, ale také rodičů se svými malými dětmi, vyrazila ke třem studánkám, o které členové sdružení pečují. V lese nad obcí u studánky zasvěcené panně Marii proběhl malý obřad čištění studánky, nechybělo ani posvěcení pramenité vody zdejším farářem. Prvomájové Putování ke studánkám bylo navíc jubilejní desáté.

Reportáž Davida Langra (zdroj: ČT24)

O čtyři dny později do tří obcí na pomezí rychnovského a orlickoústeckého okresu – do Sopotnice, Žampachu a Potštejna – přijelo několik tisícovek turistů a cyklistů, aby se zúčastnili 40. ročníku pochodu Přes tři hrady. Nejméně náročná trasa, označená jako bezbariérová, vedla opět přes Záměl, kde členové občanského sdružení Má vlast připravili pro děti, ale i pro dospělé speciální soutěžní Floriánkovu stezku. Zájem účastníků pochodu o soutěže byl obrovský a nikomu z nich fronty pro splnění jednotlivých úkolů – a to i díky příjemnému počasí – rozhodně nevadily.