Medlánky zmírní nedostatek míst ve školce novou přístavbou

Brno - Nedostatek míst v mateřských školách, se kterým se potýká snad každé větší město, vyřešila radnice Brna-Medlánek po svém. Nechala si postavit přístavbu, jež zvýší kapacitu mateřinky o 75 míst. Nezvolila sice původní plánovanou „modulovou“ stavbu, která je čím dál populárnější. Novou „oranžovou“ přístavbu však postavila za rekordně krátkou dobu 144 dní. První děti chtěli ve školce přivítat už v tomto školním roce. Nakonec ale budou přijímat děti, které začnou do zařízení chodit od září.

Radnice chtěla nové děti přijmout už v květnu, ale to se nepodařilo. Problém je s administrativou, která navazuje na kolaudaci nové přístavby. Až po kolaudaci objektu je možné administrativně navýšit celkovou kapacitu školky a školní kuchyně ze strany Krajského úřadu Jihomoravského kraje. Teprve potom je možno vyhlásit zápis nových dětí do těchto nových kapacit. „S čím jsme ale nepočítali, byl celoměstský zápis dětí do mateřských škol prostřednictvím nového elektronického prostředí. Nový zápis je totiž možno vyhlásit teprve poté, co bude řádně ukončen zápis předchozí – tedy až po vyřízení všech odvolání rodičů proti nepřijetí dítěte do mateřské školy,“ vysvětlila obsáhle starostka Alena Valentová (ODS).

Kapacita mateřské školy na Hudcově ulici se tak ale každopádně od září zvýší o 75 míst, tedy o tři oddělení po 25 dětech. "Stávající pozemek mateřské školy byl rozšířen o pozemek
jižně od dnešní mateřinky. Ta mohla během stavby normálně fungovat bez omezení," dodala starostka.

Jinde šli levnější cestou takzvaných kontejnerů, které se dají kdykoliv odstranit

Podobnou situaci jako v Medlánkách řešil loni brněnský Ořešín, kde se ale rozhodli postavit školku pro pětadvacet místních dětí za pouhé dva měsíce přes prázdniny. Řešili tak spory se sousedními Jehnicemi, do kterých děti z Ořešína dojížděly. Jehničtí totiž začali při příjímání do mateřské školy upřednostňovat místní děti, jichž značně přibylo. A protože Ořešínští chtěli problém vyřešit rychle, místo podpory klasické přístavby ke škole v Jehnicích dali přednost modulové stavbě na svém vlastním území. Díky této levné technologii vznikl základní skelet mateřinky za pouhý den. Pokud by předškoláků v Ořešíně za několik let zase ubylo, bylo by objekt navíc možné přestavět k jiným účelům nebo přemístit. Mateřinka vyšla na 4 miliony 250 tisíc včetně vnitřního vybavení.

Modulová mateřská škola v Modřicích
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Modulovou metodu výstavby zvolili už v roce 2010 také například v Modřicích, kde vznikla mateřinka pro dvacet dětí, nebo v Pozořicích. Modulové stavby vznikají podle individuálních návrhů. Stěny, podlahy a strop tvoří sendvičové konstrukce stejné jako u dřevostaveb. Hlavní výhodou je rychlost výstavby a to, že stavbu lze ihned využívat a není nutné nechávat ji vyschnout, jako v případě standardní metody stavění. Devadesát procent činností se odehrává ve výrobní hale za stálých klimatických podmínek. Stavba se tak může realizovat i v zimních měsících.

Modulární systémy jsou v posledních letech stále oblíbenější. V zahraničí se tak běžně staví školy, nemocnice, ale třeba i vězení. Stavbu lze kdykoliv přestavit, navýšit o další patro nebo i přemístit, navíc je odolná vůči vlhkosti. U nás však tyto systémy zatím nejsou příliš rozšířené, ve většině lidí podle stavbařů budí dojem neplnohodnotných, provizorních řešení.

Vydáno pod