Po domácím triumfu míří Němec za křišťálovým glóbem

Předklášteří – Už jen jediné vítězství chybí travnímu lyžaři Janu Němcovi k jubilejnímu sedmdesátému triumfu v závodech světového poháru. Zatím naposledy stanul na nejvyšším stupni při domácím klání v Předklášteří, a tak si upevnil celkové vedení v letošním seriálu.

Velmi obtížná trať a výborná atmosféra, to jsou hlavní parametry závodu Světového poháru v travním lyžování v Předklášteří. I proto jej komise FIS vyhlásila nejlepším závodem roku. Domácí fanoušky ale ještě více muselo potěšit jiné prvenství. Šestatřicetiletý domácí závodník Jan Němec nedal soupeřům šanci v náročném slalomu a po třetím místě z obřího slalomu přidal další body do celkové klasifikace. „Tyto body jsou velmi cenné, zvlášť když jsem je získal na trati, kterou dobře znám,“ ocenil vlastní výkon Jan Němec.

Rozhovor s Janem Němcem (zdroj: ČT24)

Největším Němcovým soupeřem tak zůstává Ital Eduardo Frau. S tím se v dalších závodech utká o prvenství v seriálu a křišťálový glóbus.  „Výborně lyžoval, pak se začal věnovat skokům na lyžích. Po té ztloustl a dal se na travní lyžování, které mu jde taky,“ uznal s úsměvem soupeřovy kvality Němec. Další ze soupeřů – Švýcar Mirko Hueppi minul branku a závod nedokončil.

Z dalších českých závodníků skončil nejlépe Martin Štěpánek na pátém místě ve slalomu. Ten ale nebyl spokojen s náročnou tratí ve druhém kole, kterou stavěl švýcarský trenér Caderas. Prudký nájezd do branky na hraně svahu se totiž stal několika závodníkům osudný.

Mezi ženami dojela z českých závodnic nejlépe na pátém místě v obřím slalomu juniorka Kotyzová. Závod tentokrát zpestřila i účast amerických závodníků, kteří s travním lyžováním teprve začínají.