Ostravané už vědí, jak chutná káva potmě

Ostrava - Do Ostravy zavítala historicky první pojízdná kavárna, ve které neuvidíte ani kávu, ani obsluhu. Je totiž potmě. Číšníky jsou pouze nevidomí lidé. Speciální více než 18metrový autobus vypravil Nadační fond Českého rozhlasu Světluška. Během léta a podzimu objede řadu měst v republice. Návštěvníci si díky němu mohou vyzkoušet, jaké to je ztratit zrak.

Nejčernější káva široko daleko. Takovou roznáší servírka Kateřina Lingová. Ve tmě žije od narození. Její hosté ale na temnotu zvyklí nejsou, proto se Katka stává jejich pravou rukou. „Lidem ukazujeme, že i v té tmě se dá žít, že si to může každý vyzkoušet a ví, že i poslepu se dá dát cukr do čaje,“ říká Kateřina.

„V té tmě se mi zbystřily smysly a hned z dálky jsem poznala, že mi nesou jasmínový čaj,“ tvrdí jedna z návštěvnic kavárny. Návštěvníci na palubě autobusové kavárny zapojují nejen své chuťové smysly, ale i ty hmatové. Dovnitř se nedostane ani paprsek denního světla. Jak to tam vypadá, si mohou pouze osahat. „Uvnitř toho autobusu to nenese žádné stopy po tom klasickém MHD interiéru. Najdete tam šest kupé, každé je očalouněno jiným materiálem,“ prozradila ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška Martina Kaderková.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Veškeré peníze, které se v kavárně vyberou, jdou na konto Světlušky – dlouhodobého projektu, který pomáhá lidem se zrakovým postižením. Kavárna Potmě vznikla před šesti lety v Praze. Teď se dostala na kola a může černočernou kávu nabízet i jinde v republice. Jak chutná káva potmě, si v Ostravě může až do neděle vyzkoušet každý. Potom autobus zamíří do dalších měst v republice. Zastaví se např. v Brně nebo Uherském Hradišti.