Úředníci stihnou vyřídit stížnosti na maturity včas

Brno – Krajští úředníci zřejmě stihnou vyřídit všechny stížnosti na státní maturity do konce července. Podle náměstka jihomoravského hejtmana Stanislava Juránka (KDU-ČSL) už je zpracováno 90 procent odvolání, uspěl každý desátý student. Na zlínském hejtmanství už úředníci čekají na poslední posudek, zbylých 304 žádostí je vyřízeno. S odvoláním tam uspělo 8 procent maturantů.

„V tuto chvíli se blížíme 90 procentům vyřízených žádostí. Věřím, že všechny přezkumy budou hotovy tak, aby úspěšní studenti stihli včas nastoupit na vysokou školu. Do 30. června bychom mohli mít celkové výsledky,“ řekl náměstek jihomoravského hejtmana Stanislav Juránek (KDU-ČSL), do jehož působnosti odbor školství spadá. Úředníci musí vyřídit ještě 70 žádostí. Nejvíce si na jižní Moravě studenti stěžovali na hodnocení slohové práce z češtiny. Odvolání ale celkově rapidně přibylo. „Zatímco loni bylo žádostí 80, letos je jich 622,“ potvrdil Juránek (KDU-ČSL), podle něhož vyhověli úředníci 10 až 15 procentům odvolání. 

Odvolání podle krajů

Podaná odvolání Úspěšná odvolání

Jihomoravský kraj 622 asi 10–15 %

Zlínský kraj 305 8 %

Kraj Vysočina 197 15 odvolání

Olomoucký kraj 342 30 odvolání

Na Zlínsku se proti výsledku státní maturity odvolalo 305 studentů. „Celkem 304 žádostí je vyřízených, čekáme ještě na jeden oponentský posudek z Cermatu,“ uvedla mluvčí zlínského hejtmanství Gabriela Sýkorová Dvorníková. Z maturantů, kteří si odvolání podali, se na zlepšení hodnocení může těšit 8 procent. 

Krajské úřady, kam neúspěšní studenti své stížnosti podávali, vyžadovaly po hodnotitelích nové, pečlivé zdůvodnění původního verdiktu. Konečné rozhodnutí bylo ale na úřednících. 

Hovoří náměstek hejtmana Stanislav Juránek (KDU-ČSL) (zdroj: ČT24)

Zkouška z dospělosti přinesla řadě studentů komplikace

Špatné výsledky u maturity mnoha studentům zkomplikovaly přihlašování na vysoké školy, kam musí doložit své maturitní vysvědčení. Už v červnu bylo také nutné podat přihlášku k zářijovému opravnému maturitnímu testu, který se bude konat od 3. do 20. září. 

Většina žádostí o přezkoumání se týkala slohové práce z češtiny. Práce opravovali externí hodnotitelé podle jednotných zadání. Jejich práci kritizovali žáci i učitelé. Podle mnohých bylo hodnocení neobjektivní a řada premiantů propadla. Nevoli vyvolala i těžší verze matematiky, která byla příliš náročná, a hodnocení se pak kvůli tomu zmírňovalo. Kvůli chybám ministr školství Petr Fiala (nez.) odvolal ředitele Cermatu a nařídil audit zkoušek. Odborná skupina měla do července vyhodnotit chyby letošních maturit a navrhnout změny realizovatelné do příštího roku.

Státní maturita 2012 v číslech

  • U státních maturit letos propadlo 21,2 procent žáků, což je o 1,7 procenta více, než loni.
  • Proti výsledku se odvolalo 6 942 studentů, loni si stěžovalo jen 1 414 maturantů.
  • K maturitám se letos přihlásilo 103 066 tisíc žáků, přes sedm procent z nich tvořili repetenti z loňska.
  • Těžší verzi zkoušek si vybralo 4,09 procenta.
  • Nejvíce studentů propadlo z matematiky, výsledky se ale nejvíce zhoršily z češtiny.
  • Nejvíc odvolání přišlo kvůli písemné zkoušce z češtiny, 4 237 z celkových 6 942 stížností.
  • Nejlépe dopadli studenti gymnázií, propadlo tam jen 4,4 procenta studentů.
  • Na technických a obchodních středních školách propadlo 19 procent žáků.
  • V nástavbových oborech nezvládlo maturitu 43,3 procenta studentů.
Vydáno pod