Vozíčkář Radomír Krupa pojede na handbiku kolem republiky

Frýdek-Místek - Vozíčkář Radomír Krupa z Frýdku-Místku se chystá na cestu kolem republiky. Na handbiku a bez doprovodného vozidla chce během jednoho měsíce projet přes všechna pohoří kolem hranic. Cestu dlouhou2230 kilometrůvěnuje charitě Kola pro Afriku.

Jižní Morava, Šumava, Krušné hory, ale také nejvyšší hora Jeseníků Praděd a Lysá hora v Beskydech. Tam všude chce Radomír Krupa dojet na speciálním kole – handbiku. V plánu má jet za každého počasí - denně i120 km. „Určitě je to nejlepší cesta, jak vozíčkář může zhubnout, ale hlavně jsem chtěl dokázat něco, co ještě žádný vozíčkář ve sportu v ČR nedokázal,“ prozradil. Radomír Krupa nenechává nic náhodě. Každý den ujede 50 až70 kma ve špatném počasí trénuje na posilovacím stroji i hodinu a půl denně. Kolo a další náklad včetně stanu, oblečení, náhradních gum a vozíčku totiž váží minimálně 35 kilo. Bývalý horolezec si s sebou poveze i jídlo na celý měsíc. Svou životní jízdou chce podpořit celostátní sbírku ojetých kol pro africké děti v Gambii.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

„Věříme, že se stane poslem zprávy o tom našem neziskovém projektu a že dojede v pořádku,“ řekl organizátor sbírky Kola pro Afriku Richard Gazda. „Jsem hrozně rád, že to bude k něčemu, bude mě to motivovat, abych opravdu dojel toho 23. srpna na místecké náměstí a potom to se všemi pořádně oslavil,“ těší se Krupa. Cestu kolem republiky odstartuje v neděli ve 14 hodin v Hodonicích u Bašky u Frýdku-Místku. Na Facebooku si povede pravidelný deník. Přidat se tak k němu můžou v učitých etapách nadšenci a sportovci-vozíčkáři z celé republiky.

Vydáno pod